Frigarui cu fructe

Gatite doar atat cat sa se incinga si sa se caramelizeze usor, devin gustoase si nu-si pierd vitaminele.
 
<p>Portii 4

Fiecare portie contine: 220 kcal, 3 g proteine, 1 g grasimi (din care 0,2 g grasimi saturate), 54 g carbohidrati (din care 53 g zahar), 7 g fibre

Ingrediente

1/ 2 ananas copt de dimensiune medie
2 banane ferme coapte
2 pere coapte, dar ferme
4 smochine proaspete si coapte, dar ferme
2 piersici coapte, dar ferme
sucul de la 1 lamaie
4 lingurite zahar
fructe physalis, pentru decor
Coulis de zmeura si portocale
225 g zmeura
coaja rasa si sucul de la 1/2 portocala
1 1/2 lingura zahar, sau dupa gust

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 6–7 minute

Preparare

Se moaie 8 frigari subtiri de bambus in apa rece, timp de 20 de minute.

Intre timp, se prepara coulis-ul. Se face zmeura piure impreuna cu coaja rasa de lamaie si sucul de protocala, intr-un blender sau robot de bucatarie. Daca preferati, se poate pasa piureul prin sita, pentru a indeparta semintele de zmeura. Se gusta coulis-ul si se adauga putin zahar, daca este nevoie. Se pune deoparte.

Se incinge grillul cuptorului. Se prepara ananasul, bananele, perele, smochinele si piersicile, descojindu-le, daca este necesar, si taindu-le in bucatele de dimensiunea unei imbucaturi. Se infig fructele in frigari, alternandu-le ca sa se obtina aranjamente atragatoare.

Se stropesc frigaruile cu jumatate din sucul de lamaie si se presara cu jumatate din zahar. Se frig 3–4 minute sau pana incep sa se rumeneasca, apoi se intorc, se stropesc si se presara cu restul de suc de lamaie si zahar, dupa care se frig alte 3 minute, pana cand se rumenesc putin si pe aceasta parte si se caramelizeaza un pic.

Cat se frig frigaruile, se trage inapoi coaja ca hartia de pe fructele physalis, pentru a forma o floare cu aspect de stea in jurul fructului.

Se asaza cate 2 frigarui pe fiecare farfurie, se stropeste in jurul lor cu coulis, se decoreaza cu physalis si se servesc fierbinti.

Avantaje
• Aceasta reteta delicioasa contine cantitati utile de vitamine antioxidanti – multa vitamina C din zmeura, portocala si suc de lamaie, si vitamina A, convertita din beta-carotenul aflat in piersici. Cum fructele sunt incinse doar scurt timp, cea mai mare parte a cantitatii de vitamina C este retinuta in mancare.
• Fructele contin din plin fibre, atat solubile, cat si insolubile, esentiale pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv. Fibrele insolubile previn constipatia, iar cele solubile pot fi fermentate de bacteriile din intestine, producand substante ce ajuta la protejarea organismului contra cancerului de stomac.

Cateva idei
• Folositi nectarine in loc de piersici.
• Folositi mere, daca nu este sezonul perelor.
• Serviti frigaruile cu fructe crude, doar inmuiate in mult coulis.</p>

Vote it up
425
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza