Fracturile de sold cresc riscul de deces cu peste 30%

Exista doua metode principale de a preveni fracturile de sold
 

Cea mai frecventa cauza a fracturilor de sold sunt cazaturile, in special daca aveti peste 65 de ani. De fapt, circa 1% dintre cazaturile varstnicilor se soldeaza cu fracturi de sold. Aceste leziuni au consecinte mai grave decat timpul necesar vindecarii sau operatia. Ele maresc riscul de deces in urmatorul an cu 20–36%, mai ales daca impun internarea celor afectati la un centru pentru persoane in varsta, unde situatia lor se poate inrautati. Exista doua metode principale de a preveni fracturile de sold: prevenirea cazaturilor si mentinerea densitatii osoase, pentru ca o eventuala cazatura sa provoace doar invinetirea soldului, nu fracturarea lui.

Strategii preventive esentiale

Luati suplimente de calciu si vitamina D. Luati zilnic 1.200 mg de calciu (in doua doze) si minimum 1.000 UI de vitamina D. Un studiu recent a relevat faptul ca adminis­trarea de suplimente cu calciu si vitamina D a redus riscul fracturilor de sold cu 19%. In mod surprinzator, vitamina D poate chiar pre­veni cazaturile. Un alt studiu arata ca femeile cu un nivel redus de vitamina D in sange sunt cu 77% mai predispuse la cazaturi decat cele care au un nivel normal.

Mergeti pe jos. Slabiciunea picioarelor mareste de patru ori riscul cazaturilor. Fortificati-va muschii picioarelor printr-un exercitiu simplu si eficient: mersul pe jos. Mergeti pe jos cel putin 30 de minute, aproape in fiecare zi. Pentru o protectie sporita, faceti cateva fandari si genuflexiuni.

Faceti un control oftalmologic. Daca aveti probleme de vedere, sunteti mult mai predispus la cazaturi. Prin urmare, purtarea ochelarilor, schimbarea dioptriilor sau, daca e cazul. operatia de cataracta pot preveni o eventuala fractura de sold.

Rugati medicul sa va revizuiasca lista cu medicamente. Anumite medicamente, precum tranchilizantele, unele antidepresive, pastile contra aritmiilor, digoxina si diureti­cele, maresc considerabil riscul cazaturilor. De asemenea, riscul cazaturilor e mai mare daca luati cel putin trei medicamente, indi­ferent de tipul lor. Insa nu renuntati la un medicament fara sa vorbiti cu medicul.

Sfatuiti-va cu un profesionist. Cereti ajutorul unui profesionist pentru reorganizarea locuintei. Presurile, plantele sau ornamentele de pe sol si masutele ticsite cu fotografii si obiecte decorative va pot crea probleme.

Vote it up
21
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza