Fotografie si poezie in colaj american

America documentata vizual asa cum este, nu asa cum apare in filme, intr-o expozitie a unui bursier Fulbright
 

<p>

Joi, 18 aprilie 2013, de la ora 19, la galeria Alchemia, din strada Mosilor 95 are loc vernisajul expozitiei de fotografie Random America – People & Places. Artifacts & Signs.

Expozitia este o redare a experientelor vizuale pe care Rucsandra Pop, doctorand la Universitatea din Bucuresti, le-a avut ca bursier Fulbright. ”In timpul petrecut in Statele Unite, mi-am documentat vizual calatoriile si am scris un poem cu titlul America – a Poetic Tourist Guide. Cele doua viziuni s-au completat reciproc si au inregistrat subiectiv experienta mea in America. Rezultatul acestei explorari intelectuale a continentului American este in expozitia Random America – People & Places. Signs & Artifacts." Rucsandra Pop

In timpul sederii de 10 luni in Statele Unite, Rucsandra a vizitat 14 state si a facut mii de fotografii. Expozitia are doua parti. Sectiunea numita Pasarea exotica a fost realizata impreuna cu profesorul Laura Kelly, o fosta bursiera Fulbright, care a predat jurnalism in Europa de Est timp de opt ani. Punctul de plecare a fost conceptul de alteritate si ideea ca, odata ce mergi destul de departe de casa, devii, in ochii celorlalti, o pasare exotica. Cu un concept si o masca rosie cele 2 calatoare au reusit sa transforme o banala excursie prin Arizona si New Mexico intr-un proiect artistic.

A doua sectiune a expozitiei este o harta subiectiva a Statelor Unite, recompusa de Rucsandra din imagini care exploreaza realitatea la patru niveluri: oameni, locuri, artefacte si semne. Fiecare dintre cele 14 state vizitate a fost descompus in aceste 4 categorii. Fotografiile nu isi propun sa aiba valoare artistica, ci sunt documente care arata America zilelor noastre asa cum este, nu asa cum apare in filme.

Realizarea proiectului a fost sustinuta de Comisia Fulbright Romano-Americana si de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.

</p>

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza