Fosforul este necesar in formarea fosfolipidelor (grasimi), pentru metabolismul energetic al celulelor sau pentru metabolismul proteinelor, glucidelor si al lipidelor.
• stimuleaza functionarea normala a rinichilor, a inimii
• stimuleaza functiile celulelor nervoase, musculare
Care sunt sursele de fosfor (atentie, insa, nu toate sunt cele mai bune alegeri pentru sanatate!)?
• carnurile si produsele din carne procesate industrial
• bauturile cu acid fosforic de tip cola, energizante
• lapte sau produse lactate
• oua
• peste
• nuci
• cereale integrale
• legume
Ce se-ntampla cand fosforul este prezent in exces in organism?
• apare pierderea apetitului
• dureri osoase
• fracturi osoase
• osteoporoza
• diaree
• slabiciune
Doza zilnica recomandata este de 800mg pentru adulti, 1200mg pentru femeile insarcinate.
Conform prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, excesul de fosfor in alimente (cum se intampla in cazul produselor bogate in aditivi alimentari cu fosfor) interfereaza cu absorbtia calciului, a fierului, a zincului si a magneziului, impiedicand astfel absorbtia acestora la nivelul intestinului.