Exercitiile aerobice presupun un efort muscular important, care necesita o cantitate mai mare de oxigen decat de obicei. Acest lucru obliga muschiul cardiac sa munceasca mai mult, ajutandu-l astfel sa devina mai puternic. Daca aveti o afectiune cardiaca, incepeti treptat si, initial, lucrati doar sub indrumarea unui kinetoterapeut sau a altui practicant calificat. Dintre numeroasele beneficii ale exercitiilor fizice mentionam:
• Reduc tensiunea arteriala, micsorand stresul la care este supusa inima si marind nivelul colesterolului „bun“ HDL care preia colesterolul din artere si-l transporta catre ficat, in vederea procesarii.
• Amelioreaza circulatia, ceea ce previne formarea de cheaguri de sange care pot cauza un atac de cord.
• Ajuta la controlul greutatii, reducand astfel cantitatea de grasime din organism si efortul la care este supusa inima.
• Fortifica si maresc muschiul cardiac, pentru ca sa poata pompa mai mult sange in corp si sa lucreze la capacitatea maxima cu mai putin efort. Ritmul cardiac in repaus este mai mic in cazul persoanelor care fac miscare, deoarece e nevoie de mai putin efort pentru pomparea sangelui.
• Cunoasteti-va ritmul cardiac tinta. Inainte de a incepe sa faceti exercitii fizice, vorbiti cu medicul. Acesta va poate supune unui test de stres, care presupune efectuarea unui EKG in timp ce exersati pe o banda de alergat sau o bicicleta stationara, pentru a afla nivelul de activitate potrivit pentru dvs. Intrebati medicul care ar trebui sa fie ritmul dvs. cardiac. In cazul unei persoane sanatoase, valoarea acestuia ar trebui sa fie 60-85% din ritmul cardiac maxim (220 minus varsta). Daca luati medicamente care incetinesc ritmul cardiac, ca betablocante sau blocante ale canalelor de calciu, e posibil sa nu ajungeti la ritmul propus, chiar cu exercitii intense.