Flori in jardiniere

Cele mai atractive jardiniere sunt cele cu flori in culori vii si plante viguroase
 

O jardiniera fixata pe pervaz sau in perete, sub fereastra, va ofera ocazia de a schimba privelistea in fiecare anotimp si de a infrumuseta fatada casei.

Cele mai atractive jardiniere sunt cele cu flori in culori vii si plante viguroase, care ascund vasul si par sa invaluie intreaga fereastra in urzeala lor. Dar daca puneti o jardiniera sub o fereastra care se deschide spre exterior, aveti grija sa o asezati suficient de jos pentru ca sa puteti deschide geamul si cand plantele ajung la maturitate. Jardinierele sunt lungi, inguste, in general nu prea adanci si pot contine o cantitate relativ mica de compost; prin urmare, trebuie sa adaugati granule de fertilizator cu eliberare lenta si gel sau granule care retin apa.

Aveti grija ca jardinierele amplasate sub ferestre sa fie bine fixate cu suporturi sau sarme de fier. Acestea le protejeaza contra furtului si ii protejeaza totodata pe cei care trec pe dedesubt.

Daca locuiti la etaj sau daca jardiniera se afla deasupra unui loc de trecere, ar fi o idee buna sa o echipati si cu o tava; pentru vecini n-ar fi deloc amuzant sa faca dus ori de cate ori stropiti florile.

Incercati sa instalati jardiniera in pozitia dorita inainte de a o umple; dupa aceea s-ar putea sa fie imposibil de mutat. Daca o instalati la parter, puteti ingriji plantele din ea si din exterior. Dar daca locuiti la etaj poate fi nevoie sa deschideti larg ferestrele si sa ingrijiti planta din interior.

Stilul concentrat

Puteti crea o varietate de stiluri chiar si in spatiul restrans al unei jardiniere. O paleta limitata la o culoare plus plante cu frunze – de pilda, o muscata de un rosu-aprins alaturi de iedera – constituie un aranjament intr-un stil vibrant, dar sobru si va fi de mare efect vazuta de la distnata. Petuni­i­le in culori pastel, alaturi de lobelia in culori comple­men­tare si cascade de fuchsia, sugereaza o atmosfera mai relaxata, de tara.

Gri si argintiu reprezinta o combinatie de culori des folosita in jardiniere. Adaugati iedera alba sau crem ori lobelia cu flori albe pentru a lumina acest aranjament modern in tonuri reci.

In cazul unei ferestre orientate spre nord, folositi iedera, buxus sau Impatiens walleriana, care prospera la umbra, precum si ferigi si cyclamen. Pentru o fereastra situata in plin soare, incercati mai multe diascia cu flori in culori pastel.

O masa vibranta de fuchsia (cercelusi), muscate, mimulus si nasturei in culori vii ascunde fereastra de privirile trecatorilor la fel de eficient ca o draperie.

 

Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza