Film de Oscar, în premieră

A opta ediție a festivalului de film documentar One World Romania
 

Citizenfour, documentarul laureat al unui Oscar, în cadrul galei Premiilor Academiei Americane de Film, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a opta ediție a festivalului de film documentar One World Romania. „Citizenfour" este portretul unui fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) – Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliștii care au publicat detalii despre NSA și despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi cazut victime și lideri politici ai lumii, precum președintele Braziliei Dilma Rousseff și cancelarul german Angela Merkel.

La One World Romania, „Citizenfour” face parte din secțiunea intitulată „Demo +/- Crație”, alături de 6 alte titluri: „Euromaidan. Rough Cut”, „Second Chance”, „Pixadores”, „The Term”, „Iranian” și „Killswitch”.  Secțiunea „Demo +/- Crație” ridică întrebarea „ce a mai rămas din democrație?” și demască guverne democrate doar în aparență, arată cetățeni de rând care devin dizidenți și acțiuni individuale transformate în mișcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecția de filme din această secțiune își propune să ofere un prilej de reflecție care să pună mișcările de stradă din România într-un context global și să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

Documentarul „Virunga”, unul dintre contracandidații lui „Citizenfour” la Oscar-urile de anul acesta, va fi și el proiectat la cea de-a opta ediție de One World Romania. Filmul spune povestea incredibilă a unui grup de curajoși care își riscă viețile pentru a asigura un viitor mai bun unei părți din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul Național Virunga, situat în pădurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic și căminul ultimelor gorile de munte din lume. Descoperirea unor zăcăminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acțiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalitățile comise de subcontractorii SOCO, la violențele braconierilor care ucid elefanții și gorilele parcului, la milițiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, și la pădurarii hotărâți să protejeze cu orice preț viața gorilelor. 

„Virunga” va fi prezentat la One World Romania 2015 în secțiunea „Războaie contra naturii”, alături de alte două filme: Unearthed și Vitosha. În aceasta secțiune, One World Romania prezintă un câmp de bătălie pentru viitor care se întinde pe întreaga planetă, inclusiv în ograda noastră: Vitosha e un parc protejat amenințat de monstrul dezvoltării urbane, ca multe parcuri din România; spectrul fracturării hidraulice a trecut peste mări și ape din SUA sau Africa de Sud și a ajuns deja de mult în micile comunități din țară.

Pentru a afla cele mai noi știri despre singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din România, puteți intra pe site-ul festivalului sau pe pagina acestuia de Facebook. Pentru orice alte informații legate de acest festival, îi puteți contacta pe organizatori la adresa de e-mail info@oneworld.ro sau la telefon 0755.125.706 (persoană de contact: Alexandra Ivan).

 

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza