Fii in forma cu banii!

Tuturor, de la proaspatul absolvent si pana la bunici, li se recomanda periodic niste exercitii de administrare a finantelor personale
 

<p>Mihaela Terzea a terminat Facultatea de Finante-Banci a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Aceasta ii putea garanta un job sigur intr-un domeniu de viitor. Insa la absolvire, in 2009, si-a vazut sperantele naruite. Somajul crestea, iar sectorul financiar stagna. Si-ar fi dorit un post de analist financiar, dar i-a fost greu sa-si gaseasca de lucru pe specializarea ei. Deocamdata urmeaza o noua specializare si si-a luat o slujba de consultant financiar in asigurari. "Generatia mea se simte lipsita de oportunitatile de care altii au beneficiat in anii anteriori. E frustrant", spune tanara finantista in varsta de 22 de ani.

Nu numai tinerii simt aceasta frustrare. In decembrie 2009, somajul atingea 7,8%, cea mai mare cota din ultimii cinci ani. Chiar daca anul acesta se estimeaza o usoara crestere economica, disponibilizarile anuntate in sectorul bugetar arata ca perioada dificila nu s-a incheiat. "Daca pana acum nu te gandeai la administrarea banilor pentru zile negre, se pare ca zilele acelea au venit", spune analistul Cristian Dogaru, de la site-ul baniinostri.ro.

Mai ales daca esti la inceput de drum in viata, e bine sa te intinzi doar cat ti-e plapuma. E o lectie care trebuie amintita si celor mai varstnici. Fie ca ai probleme financiare, fie ca doar vrei sa fii mai atent la cheltuieli, exercitiile de... suplete fiscala prezentate in continuare sunt utile pentru intreaga familie. Incepi cu cateva miscari usoare, de incalzire, si continui cu obiceiuri care conteaza:

1. Monitorizeaza-ti cheltuielile

Veniturile din gospodariile romanesti au scazut cu circa 3% in trimestrul al treilea al anului 2009. Dar cheltuielile nu au scazut in acelasi ritm. Aceasta se datoreaza si faptului ca 72% din banii cheltuiti de o familie se duc pe lucruri indispensabile: mancare, imbracaminte, transport, comunicatii, utilitati. Daca nu ti-ai revizuit bugetul de mult, e timpul sa-ti faci o idee mai clara unde se duc banii tai.

Exercitiu: Timp de doua saptamani, noteaza-ti fiecare banut pe care-l cheltuiesti, fie ca e vorba de un pachet de guma de mestecat, de un ziar sau de un obiect pe care l-ai cumparat intr-un impuls de moment. O sa vezi ca toate se aduna si ca banii din buzunar se imputineaza rapid. Noteaza-ti si cheltuielile pe care le faci pe card. Poti folosi clasicul caiet de matematica sau un fisier Excel. Pe internet se gaseste si o aplicatie pentru contabilitatea bugetului familial, pe care o poti descarca gratuit de la adresa web www.safir-informatica.ro/familial.php.

"Astfel, la finele lunii, poti vedea unde se duc banii. Pe mine m-a uimit sa constat cat de mult cheltuiam cu abonamentul de internet mobil si cu cel la al doilea mobil, pe care ma incapatanam sa-l pastrez", spune Cristian Dogaru.

Statisticile oficiale arata ca romanii cheltuie peste 40% din venit pe alimente si utilitati, ceea ce lasa putin loc de economisire. Un studiu al Mednet Marketing Research Center arata insa ca, anul trecut, criza ne-a determinat sa reducem din consumul in gospodarie (71%) si sa ne reorientam spre produse mai ieftine (46%). Daca ti se pare ca anumite cheltuieli sunt prea mari, redu-le.

Beneficiu: Acest exercitiu te ajuta sa monitorizezi incotro se scurg banii si - mai important - sa iti programezi cheltuielile viitoare. Astfel, vei putea trai strict la standardul pe care ti-l permiti pe moment, nu la unul la care deocamdata doar aspiri.

2. Plateste-ti facturile automat

Cand e vorba de bani, ispitele sunt multe. Expertii au studiat resorturile psihologice ale deciziilor economice pe care le fac oamenii. Creierul nostru are doua tipuri de gandire. Cand subiectii studiului au ales o mica recompensa in defavoarea unui castig mai mare in viitor, gandirea emotionala a biruit logica. "Gandirea logica vede consecintele actiunilor noastre, dar gandirea emotionala reuseste cu greu sa-si imagineze viitorul", explica David Laibson, profesor la Universitatea Harvard si coautor al studiului.

Exercitiu: Fereste-ti creierul de lupta intre logica si emotii punand unele decizii financiare pe pilot automat. Autorizeaza-ti banca sa-ti plateasca direct din cont facturile esentiale. Iulian Ichim, 32 de ani, director de publicitate al unui grup media din Capitala, isi plateste facturile prin Direct Debit: a transmis bancii sale acordul de a le vira furnizorilor suma aferenta facturilor emise pe numele lui. Astfel, el evita sa uite data scadentei si sa primeasca penalitati. "Economisesc si timp, iar comisionul e cat costul drumului pana la ghiseu", spune el.

Beneficiu: Cu facturile platite la timp, esti linistit. Poti trece la nivelul urmator: antrenamentul de rezistenta.</p>

Vote it up
1884
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza