Fii pregătită pentru venirea bebelușului

Ce e bine să știe orice femeie pe cale de a deveni mamă
 

Nașterea unui copil este poate cel mai important eveniment într-o familie și, cu siguranță, cel mai deosebit pentru o viitoare mămică. De aceea ea trebuie să aibă mare grijă de sănătatea ei pentru că starea mamei, sub toate formele ei, se va transmite și viitorului nou-născut. De aceea, orice femeie pe cale de a deveni mamă este bine să țină cont de câteva lucruri:

 

• Ce cumpărați pentru venirea bebelușului. Pentru ca momentul nașterii să nu vă ia pe nepregătite este bine să cumpărați din timp câteva lucruri, cum ar fi:

- un set complet de bodyuri pentru nou-născuți, botoșei, mănuși și căciuliță pentru a-l îmbrăca imediat după naștere

- scutecele sunt esențiale pentru că o parte trebuie luate în spital, la naștere, iar altele trebuie să vă aștepte acasă

- șervețele umede, loțiuni de corp sau creme împotriva iritației pielii

- biberoane, kit de sterilizare, lapte praf, babețică

- scaun de mașină, cărucior, pat, saltea, așternuturi, cădiță de baie, masă de înfășat

 

• Perseverați cu alăptatul. Deși în fiecare an milioane de copii sunt hrăniți cu biberonul, specialiștii nu au nici o îndoială că laptele matern reprezintă cea mai bună hrană pentru un nou-născut. Îi oferă de fiecare dată o masă perfect echilibrată și îi asigură rezistență față de anumite infecții. În plus, componența laptelui se schimbă de-a lungul timpului pentru a satisface nevoile copilului în creștere. Însă alăptarea nu este neapărat ușoară pentru multe femei și creează unele probleme. E nevoie de practică și perseverență pentru a alăpta corect. Prin urmare, profitați de fiecare ofertă de ajutor.

Chiar dacă nu puteți alăpta decât câteva zile sau săptămâni, este bine să o faceți.  Astfel îi oferiți copilului un start bun în viață.

 

• Verificați dacă nu sunt semne de infecție. Voma propriu-zisă – nu regurgitarea unor cantități mici de lapte după alăptat – poate fi un semn de infecție. Dacă bebelușul are diaree și febră sau dacă prin vomă conținutul stomacului este expulzat cu forță, consultați medicul fără întârziere.

 

• Evitați cofeina. Băuturile cu cofeină sporesc anxietatea și pot afecta copilul dacă alăptați.

 

• Puneți copilul să doarmă pe spate. Acest lucru reduce considerabil riscul de moarte subită a nou-născutului.

 

• Tratați erupțiile cauzate de scutece. Aceste erupții se manifestă frecvent. Acționați rapid ca să nu se agraveze.

- Lăsați copilul să stea fără scutec cât mai mult posibil. Schimbați scutecele des.

- Când schimbați scutecele, curățați temeinic copilașul și ștergeți-l bine, asfel încât să nu rămână zona umedă.

- Folosiți o cremă protectoare. Preparatele cu oxid de zinc sunt eficiente.

- O lingură de bicarbonat de sodiu adăugat în apa de baie calmează iritația.

 

• Faceți masaj bebelușului. Acesta e recomandat la o jumătate de oră după ce a mâncat. Temperatura camerei ar trebui să fie de 25 grade Celsius, iar dacă vremea e umedă sau rece, acopweră zonele corpului bebelușului care nu sunt masate. Copilul trebuie așezat pe o suprafață moale, astfel încât să se simtă confortabil. Masajul se face de obicei de la cap înspre degetele de la picioare.

 

• Păstrați legătura. Atunci când aveți un copil nou-născut, puteți obține un sprijin foarte prețios de la alte mame. Aranjați întâlniri cu femei pe care le-ați întâlnit la cursurile prenatale sau rugați personalul medical să vă pună în contact cu alte mame.

 

Vote it up
239
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza