Fii erou de bunăvoie

O nouă platformă online pentru voluntarii din România
 

Conform unui studiu făcut în Australia pe mai mult de două mii de oameni („Give and Take: A Revolutionary Approach to Success”, de Adam M. Grant, PhD), cei care fac voluntariat cel puţin două ore pe săptămână sunt mai fericiţi şi mai mulţumiţi de viaţa lor. Este chiar atât de simplu: cheia fericirii este să faci două ore de fapte bune pe săptămână. Ca să nu mai vorbim de oamenii simpatici pe care îi poţi cunoaşte şi cu care te vei împrieteni, de vieţile pe care le vei influenţa sau de realităţile paralele pe care le vei descoperi.

“Bine, bine, înţeleg” (vei zice), “m-ai convins, vreau să încerc. Uite, săptămâna asta vreau să fac primele două ore de voluntariat din viaţa mea. Dar zău că habar n’am de unde să încep. Mi-ar plăcea de exemplu să lucrez cu copiii, sau, pentru că îmi place să alerg şi ştiu cât de important e aportul voluntarilor la organizarea unui concurs, să fiu voluntar pe traseu la un concurs de alergare, să împart apă, banane şi încurajări. Dar nu ştiu unde să caut şi, dacă e să îmi rup două ore pe săptămână ca să fac o faptă bună, mi-ar plăcea să le folosesc la maxim pe amândouă, nu să stau jumătate din timp căutând proiecte pe google sau sunându-mi prietenii.”

Acest dialog imaginar te poate avea ca interlocutor chiar pe tine. Te recunoşti? O slujbă bună (dar solicitantă), o familie împlinită şi dorinţa de a face din când în când o faptă bună de-adevăratelea, un pic mai mult decât redirecţionarea celor doi la sută din impozit. Dar nu ştii cum să începi şi unde să găseşti proiectul care ţi se potriveşte şi care are într-adevăr nevoie de tine.

Vestea bună este că această problemă tocmai şi-a găsit rezolvarea! DeBunavoie.ro este o platformă pe care îţi poţi găsi un proiect în care să devii voluntar, în funcţie de interesele tale şi de judeţul în care locuieşti. Spre exemplu acum, deşi platforma este abia lansată şi are un număr încă mic de proiecte, personajul nostru ar putea găsi două proiecte exact pe gustul său: programul “Voluntar în spital”, în care, aşa cum scriu organizatorii, voluntarii “pot desena zâmbete pe feţele copiilor” din Spitalul Marie Curie, sau voluntariat la “Crosul Pădurii”. Mai sunt o grămadă de alte proiecte interesante, de la cele la care îţi poţi folosi pregătirea profesională (consiliere juridică, psihologică, etc.) până la cele în care pur şi simplu trebuie să stai de vorbă cu nişte expaţi care vor să înveţe limba română.

Şi e foarte simplu: intri pe platformă, îţi faci cont (te poţi înscrie direct cu contul de Facebook), îţi alegi un proiect în funcţie de domeniul preferat şi de judeţul în care locuieşti şi devii erou! Să fiţi totuşi îngăduitori, platforma e abia lansată şi poate că nu are încă exact oferta pe care ţi-o doreşti, dar înscriindu-te ca voluntar acum faci două fapte bune dintr-un foc: fapta bună propriu-zisă pentru care te oferi voluntar, precum şi faptul că ajuţi la popularea platformei, astfel încât foarte curând ea să aibă sute de proiecte şi mii de voluntari şi să meargă de la sine.

DeBunăvoie.ro a fost creată, tot ca o faptă bună, de o echipă entuziastă de la Maastricht School of Management România în colaborare cu Federaţia VOLUM şi este gestionată cu pasiune de Federaţia VOLUM, care este federaţia organizaţiilor non-guvernamentale care sprijină dezvoltarea voluntariatului din România.

De Radu Atanasiu, fondator DeBunăvoie.ro
Vote it up
111
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza