Fii cu un pas înaintea cancerului de sân

Cum poți micșora riscurile apariției acestei afecțiuni
 

Printre misterele rămase neelucidate în ceea ce privește cancerul de sân se numără unul foarte important: cauzele care duc la apariția bolii. Un lucru deloc neobișnuit este ca femeile care nu prezintă niciunul dintre factorii de risc cunoscuți să dezvolte acest tip de cancer. 

 

Mulți dintre acești factori – exis­tența anumitor gene, istoric de îmbolnăvire în familie, țesut mamar dens, menopauză târzie etc. – sunt în afara capacității noastre de control. Cu toate acestea, există niș­­te pași preventivi, pe care îi putem face pentru a ne îndepărta cât mai mult de această boală.

Primul ar fi să bem cât mai puțin alcool. Studiile în epidemiologie au arătat că un consum regulat de alcool crește riscul de a dezvolta cancer la sân. „Deși legătura dintre alcool și acest tip de cancer a fost stabilită, lumea nu pare să acorde atenție acestui fapt“, spune Kevin O’Hagan, purtător de cuvânt al Societății Irlandeze împotriva Cancerului. 

 

Comparativ cu abținerea totală de la alcool, două pahare pe zi cresc riscul de îmbolnăvire, chiar dacă vorbim în acest caz doar de șapte până la 16 procente. (În schimb, mutația genei BRCA1, ca în cazul Angelinei Jolie, poate crește riscurile de îmbolnăvire cu 2.900 la sută.) O posibilă explicație ar fi că alcoolul ridică nivelul de estrogen în corp, ceea ce favorizează apariția anu­­mitor tipuri de cancer mamar. În același timp, scade concentrația nutrienților esențiali din sânge, cum e vitamina A, care protejează celulele împotriva deteriorării.

 

Nivelul mărit de estrogen și expunerea la progesteron sunt două motive pentru care femeile ar trebui să analizeze cu mai multă atenție problema tratamentelor hormonale – inclusiv terapia de înlocuire a hormonilor și pilulele contraceptive. Pentru cele care iau pilule contraceptive, riscul de cancer la sân revine la valori normale la zece ani de la întreruperea tratamentului.

 

Și o viață activă poate să ne țină departe de complicațiile acestei boli. Cercetările în domeniu au arătat că numai două ore și jumătate pe săptămână de mers în pas sprinten ar putea reduce cu 18% riscul de a dezvolta această boală, comparativ cu un stil de viață sedentar.

 

Dar este bine să ne aducem aminte că măsurile de precauție nu elimină total riscul de îmbolnăvire. Totuși, faptul că suntem conștiente de pericolele potențiale înseamnă că putem acționa atunci când pre­zen­tăm o parte din factorii cu risc de îmbolnăvire – cum ar fi efectuarea regulată a mamografiei, chiar înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. 

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza