Fetele incep sa se machieze de la 2 ani

Machiajul incepe sa fie folosit de fete de la varste din ce in ce mai mici, mai ales in Occident
 

<p>Fotografiile fiicelor lui Tom Cruise si cele ale fostului model Jordan, in care acestea sunt puternic machiate, au readus in discutie o mai veche dezbatere: cat de devreme ar trebui sa inceapa fetitele sa se machieze sau daca le face bine machiajul la varste atat de fragede. In aceste fotografii, Princess Tiaamii, fiica de doi ani a fostului model Jordan, are ochii fardati, gene false si gel de buze, in timp ce Suri Cruise, fiica de 3 ani a lui Tom Cruise, poarta un ruj sangeriu foarte pronuntat.

Imaginile au starnit o noua controversa, unii considerand ca este normal ca fetitele sa-si imite mamele sau alte persoane adulte, in timp ce altii spun ca machiajul are deja o tenta sexuala nepotrivita pentru fetite. "Nu vad nimic in neregula cu asta", a afirmat directorul organizatiei specializate in drepturile copiilor "Fair Play for Children", Jan Cosgrove. "Copiii se imbraca si se machiaza de cand lumea, lucruri considerate normale de-a lungul istoriei in toate culturile umane. Peste tot copiii isi imita parintii imbracandu-se ca ei si folosindu-se de machiaj. Este chiar sanatos sa o faca", a spus Cosgrove. La randul ei, activista in drepturile copiilor Lisa Allen a adaugat ca nu este niciun motiv de ingrijorare. "Mamele se joaca astfel cu copiii, iar atat timp cat totul ramane un joc nu este niciun motiv de ingrijorare".

Copil sau adult

Conform psihologului Linda Papadopolous, cunoscuta drept "terapeut al copiilor celebritatilor", faptul ca fetitele se machiaza si poarta haine mai potrivite pentru un adult poate fi periculos pentru dezvoltarea lor.

"La prima vedere, faptul ca fetitele se machiaza si se costumeaza in adulti poate parea jovial si normal. Problema este, insa, ca apare o confuzie: cand inceteaza sa mai fie fetite si cand devin adulte?", a spus Linda Papadopolous. Conform acesteia, copiii nu au discernamantul necesar pentru a putea imita ceea ce este demn de imitat. "Daca o fata poarta o rochie de printesa, se va simti ca o printesa. Daca poarta un costum de iepuras, se va simti ca un iepuras. Dar daca se machiaza, poarta pantofi cu tocuri cui si sutien, atunci o fortam sa inteleaga concepte precum sexualitatea la o varsta la care nu este inca pregatita sa o faca", puncteaza Papadopolous, care mai avertizeaza asupra unui alt pericol. "Trebuie sa fim constienti ca, atunci cand fetita iese in lume purtand haine mai potrivite pentru o femeie, alti oameni vor considera ca este mai in varsta, ceea ce poate fi foarte periculos".

Dragut sau sexy

Un studiu recent efectuat in Marea Britanie de catre compania Mintel (specializata in cercetarea comportamentului consumatorilor) arata ca fetele incep sa se machieze de la noua sau zece ani, in incercarea de a atinge perfectiuna fizica prezentata in reviste sau la televizor. Astfel, trei sferturi dintre fetele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani folosesc fard de pleoape in mod regulat, in timp ce 71% dintre ele isi aplica rimel.

Jumatate dintre fetele intre 11 si 14 ani se dau cu ruj in fiecare zi. Chiar si fetele mai tinere de atat folosesc in mod regulat produse cosmetice. 63% dintre fetele cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani se dau cu ruj, 80% se dau cu oja, in timp ce 44% dintre ele au folosit fard de pleoape sau contur de ochi. Analistul companiei Mintel, Claire Hatcher, spune ca fascinatia fetelor preadolescente pentru produsele de infrumusetare este incurajata de revistele pentru adolescenti, dar si de industria produselor cosmetice pentru copii. "Tinerele fete au vrut mereu sa incerce fardurile mamei, dar afluxul de produse destinate special pentru ele a dus la un fenomen mai amplu. Ele mai sunt incurajate si de parinti, care considera ca a te machia este mai degraba dragut decat sexy", spune Hatcher.

Fetele capata imagini eronate despre sine

Psihologul David Spellman spune, insa, ca machiajul aplicat de la varste fragede le poate da tinerelor fete imagini eronate despre cum ar trebui sa arate. "Cred ca psihicul copiilor este afectat in buna masura de imaginile din reviste si de la televizor. Idealul fizic a devenit cu totul altceva decat felul in care arata un corp sanatos. Astfel, de la varste tot mai fragede, copiilor li se induce ideea ca nu arata asa cum ar trebui", spune Spellman, adaugand ca firmele de cosmetice profita de labilitatea psihica a copiilor. "Tinerii sunt vazuti drept consumatori de catre aceste firme care scot profituri uriase de pe urma lor". Cercetatorii de la Mintel au intervievat 5.856 de fete cu varste cuprinse intre 7 si 19 ani. Noua din zece respondente foloseau farduri zilnic de dinainte de a implini 14 ani.</p>

Vote it up
196
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza