Fereste-ti copilul de fumuri

In familiile in care nu se fumeaza, probabilitatea ca adolescentul sa capete acest viciu e mai mica cu 75%
 
<p>
Familia in care unul sau ambii parinti fumeaza este primul contact al copilului cu drogul. S-a demonstrat de mult timp ca, in cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%. Un studiu efectuat pe o durata de 3 ani arata ca parintii care continua sa fumeze, insa in afara casei, descurajeaza copiii in initierea fumatului. Mai mult, chiar daca adolescentul a inceput deja sa fumeze, faptul ca nu ii este permis sa fumeze in casa, ii dubleaza acestuia sansele de renuntare la fumat.

In ultimi 10 ani, romanii au trecut printr-o transformare pozitiva. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata ca, in 2011, mai putini romani fumau zilnic si, fapt imbucurator, mai putini fumau acasa. Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%. O explicatie este si scaderea numarului total de adulti fumatori. Totodata, mass media, prin actiunile de informare, a jucat un rol important: daca in 2003 doar 65,6% dintre adulti mentionau ca au vazut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, in 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.

“Daca parintii incep sa faca ei insisi ceea ce le cer copiilor lor, adica fie renunta la fumat, fie macar nu fumeaza acasa, daca mass-media si medicii ii informeaza pe parinti si pe copii despre efectele  fumatului, daca autoritatile statului iau masuri pentru scaderea atractivitatii fumatului, prin inscriptionari ale pachetelor si interzicerea publicitatii si pentru ingreunarea accesului la produsele din tutun (prin cresterea pretului), atunci mai ramane o singura cale de “atac”: limitarea locurilor in care adolescentii sunt incurajati sa fumeze. Aceasta inseamna interzicerea fumatului in cluburi, discoteci, baruri si in toate locurile publice inchise in care, nu-i asa, “e cool sa fumezi” dar in care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%.”, declara Dr. Magdalena Ciobanu Coordonator Program National Stop Fumat

E adevarat ca riscul unui accident ischemic (infarct, AVC) sau al unei crize de astm bronsic produse de inhalarea acuta a fumului de tutun este redus la un adolescent, fata de un adult, dar recent National Institute of Drug Abuse din SUA arata ca “pana si o expunere limitata la fum de tutun ofera suficienta nicotina pentru a altera functionarea creierului”. Mai mult, pre-adolescentii care nu fumeaza activ ci doar pasiv pot resimti simptome (acuze) de sevraj de nicotina.

Cel mai recent raport “The Tobacco Atlas”, realizat de World Lung Foundation si lansat in cadrul celei de-a 15-a Conferinte Internationale “Tutunul sau Sanatatea”, in martie 2012, a scos in evidenta cateva realitati cutremuratoare:

•    In 2011, in toata lumea, au murit din cauza bolilor provocate de fumat aproximativ 6 milioane de oameni. In urma cu 10 ani, la prima editie a raportului, numarul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane. Deci, in numai 10 ani, numarul deceselor cauzate de fumat s-a triplat! Se estimeaza ca, daca nu se vor lua masuri si actuala tendinta de consum al tutunului va continua, un 1 miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ si pasiv in acest secol;
•    In secolul XX, au murit din cauza fumatului in jur de 100 milioane de oameni;
•    In 2011, in toata lumea, au murit 600.000 de oameni nefumatori, din cauza fumatului pasiv. Victimele sunt copiii si femeile.

In Romania, situatia este la fel de ingrijoratoare. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar – boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat - aproape s-a triplat in 25 de ani.

</p>
Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza