Fenomene supranaturale de-a lungul timpului

Cea mai veche atestare documentara a cometei Halley este asociata cu caderea Impe­riului Shang
 

Intr-un manuscris antic gasit in China, „Cartea printului Haui-Nan“, un pasaj interesant povesteste despre norocul in razboaie si despre o cometa de pe ceruri. Se spunea in carte ca regele Wu porneste la atac impotriva tribului Zhou, se indreapta spre est si il saluta pe Jupiter. Ajunge la raul Qi, care se re­varsa, si mai apoi la Gongtou, care se prabuseste. Atunci apare o cometa, care isi daruieste coada oamenilor din Yin.

In 1978, astronomul chinez Yu Che Chang a facut o legatura intre victoria obtinuta de regele-razboinic Wu-Wang si aparitia cometei Halley, care, potrivit calculelor sale, a fost vazuta in 1057 i.Cr. Alt expert, Donald Yeomans, de la NASA Jet Propulsion Labo­ratory din Pasadena, California, dateaza apa­ritia cometei doi ani mai tarziu. Insa ambele date sunt importante, intrucat cometa Halley are un interval de influenta de doi ani. Ca urmare, cea mai veche atestare documentara a cometei Halley este acum asociata cu caderea Impe­riului Shang si cu decapitarea ultimului im­parat Shang, Zhou Xin.

In ceea ce priveste vestitorii nenorocirilor de-a lungul secolelor, nimic nu se compara cu cometele si asocierea acestora cu suferintele umane. Cuvantul „dezastru“ inseamna de fapt „stea malefica“ – din radacinile latinesti „dis“  si „astrum“ – si este posibil sa fi evoluat dintr-o fraza care descria o cometa si conotatiile acesteia. Sinu­ci­deri in grup, epide­mii, cutremure, anomalii meteorologice si ras­turnari politice au fost toate asociate cu comete, in diverse momente. Teologul Martin Luther scria, in secolul al XVI-lea: „Paganii cred ca exista cauze naturale care duc la apa­ritia cometelor, insa Dumnezeu creeaza orice cometa pentru a prevesti o calamitate sigura.“

Cea mai cunoscuta cometa a fost numita dupa astronomul si matematicianul britanic Edmund Halley, care a calculat ca stralu­ci­toarele comete din 1531, 1607 si 1682 au avut caracteristici atat de asemanatoare, incat este vorba de aceeasi cometa, care a reaparut in mod regulat. Datorita modelului repetitiv de reaparitie – la fiecare 76 de ani – cometa Halley a fost cea mai des asociata cu dezastre si cu efecte ale lor pe termen lung.

Cea mai recenta aparitie, in 1986, coincide cu unul dintre cele mai importante evenimente ale acelui deceniu. Cometa s-a aflat cel mai aproa­pe de Pamant la 11 aprilie. 15 zile mai tarziu, reactorul nuclear ucrainean de la Cernobil a explodat si a imprastiat un nor radioactiv peste Europa. Oamenii care traiesc in secolul al XXI-lea vor asis­ta la o noua aparitie a acestui calator din ceruri, imposibil de inteles, in anul 2062.

Reaparitia in 1607 a cometei Halley, cu coada sa luminoasa, a fost consemnata in aceasta litografie, infatisand-o pe cer deasupra orasului german Heidelberg. Oare aparitia cometei a prezis dezastre?

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza