Feniculul este bun in tratarea afectiunilor digestive

Feniculul este de regula utilizat pentru usurarea problemelor sistemului digestiv
 

Aceasta planta perena inalta, cu frunze in forma de pana, este originara din bazinul mediteraneean. Toate partile componente ale feniculului au un miros puternic de anason, el fiind o planta alimentara foarte populara.

Compusi activi.
Uleiul esential alcatuieste pana la 6% din seminte si contine in principal anetol, plus estragol si fencona. Semintele contin fitosteroli, flavonoide si cumarine.

Utilizari medicinale.
Feniculul este de regula utilizat pentru usurarea problemelor sistemului digestiv precum constipatia, spasmele, colonul iritabil, hiperaciditatea gastrica si colicile, iar semintele par sa ajute la dizolvarea pietrelor la rinichi. Mestecarea semintelor este un remediu pentru halena si, deoarece feniculul are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, este folosit adesea la fabricarea pastelor de dinti naturale. Feniculul este un cunoscut remediu in curele de slabire, deoarece taie pofta de mancare si stimuleaza metabolismul. Din cate se pare, planta amelioreaza diverse tipuri de greata. Feniculul este utilizat si pentru calmarea inflamatiilor (in spalaturi oculare) si ale gatului. Datorita actiunii sale antispastice, poate fi fo­losit in tratamentul tusei.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul afectiunilor digestive – Apa de fenicul: Se recomanda 5-15 picaturi in apa, o data pe zi. Extract lichid: Se reco­manda 10-40 de picaturi in apa, o data pe zi. Infuzie: Se adauga 1/2 lingurita de seminte pisate la o cana de apa clocotita; se acopera si se infuzeaza timp de 10 minute. Se strecoara. Se recomanda cate 1 cana de 3 ori pe zi. Capsule (300 mg): Se recomanda 2 capsule inainte de mese.
• In trata­mentul iritatiei ochilor - Spalaturi ale ochilor: Se poate folosi o infuzie rece de fenicul.

Precautii:
• Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume cantitati mai mari decat cele care se gasesc de obicei in alimente.

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza