Femeile se ingrasa mai repede

Statisticile arata ca numarul femeilor care au probleme cu kilogramele este mai mare decat cel al barbatilor
 
<p>"La congresele internationale, statisticile aratau ca Romania ocupa locul III in Uniunea Europeana cu privire la numarul de persoane obeze. Repartizate pe sexe, cifrele arata ca 29 la suta dintre romance se confrunta cu aceasta problema, in timp ce 27 la suta dintre barbati sunt obezi", a declarat pentru Gindul prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog si doctor in stiinte medicale de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Exista mai multe motive pentru care femeile se ingrasa mai mult decit barbatii, explica specialistii. Livia Nena, bionutritionist, spune ca estrogenii, hormonii feminini, reprezinta principalul motiv pentru care femeile se ingrasa mai usor decit barbatii. "Prima etapa de ingrasare la femei apare la virsta adolescentei, cind organismul este la pubertate, iar in corp se produce o dereglare hormonala. Menopauza reprezinta si ea un plus de risc pentru luarea in greutate", explica biologul Nena. Specialistul mentioneaza ca femeile depun kilogramele in plus la nivelul soldurilor, feselor si picioarelor, in timp ce barbatii au tendinta de a stoca surplusul la nivelul abdomenului si in partea de sus a corpului. Potrivit expertilor, grasimea abdominala este mult mai usor de eliminat prin sport decit cea de la nivelul membrelor inferioare.
Barbatii ard mai repede kilocaloriile
Potrivit nutritionistilor, barbatii au un atu in fata femeilor in ceea ce priveste predispozitia la ingrasat. Ei au o masa musculara mai dezvoltata si un procent de grasime corporala mai redus decit la femei. "Numarul total de celule adipocite, cunoscute sub numele de celule grase, la femei este de doua ori mai mare decit la barbati", sustine dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.
Avind in vedere diferentele de celule grase, barbatii tind sa arda mai multe calorii decit femeile atunci cind efectueaza o anumita activitate. De exemplu, la o ora de jogging femeile consuma 500 de calorii, iar barbatii 700, in conditiile in care ambele sexe depun acelasi efort. Nutritionistul Bilic spune ca exista o perioada a lunii in care femeile maninca cu pina la 500 de kilocalorii mai mult decit in mod normal. "Dupa ovulatie, daca ovulul nu a fost fecundat, organismul incepe sa secrete progesteron, care are rolul de a induce menstruatia, insa ca efect secundar duce la aparitia caldurii in organism. Acest consum caloric suplimentar se reflecta in apetit, femeile crescindu-si involuntar apetitul alimentar cu 250 pina la 500 de kilocalorii pe zi", explica dr. Bilic.</p>
Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza