Femeile, in cautarea fericirii

55% dintre femeile din Romania declara ca sunt fericite cu viata pe care o au
 

<p>

Un studiu pan-regional Discovery Networks despre ceea ce le face pe femei fericite
Factorul care influenteaza in cea mai mare masura fericirea unei femei este atitudinea ei fata de viata, se arata intr-un studiu realizat de Discovery Networks, despre principalele surse ale fericirii in randul persoanelor de sex feminin. Dupa "Species", un studiu complex despre comportamentul tinerilor barbați din Europa, realizat in 2008, Discovery şi-a propus sa afle ce anume le face pe femeile din ziua de azi sa se simta implinite, in contextul carierei, al familiei și al societații in general.

Intitulat "She: In cautarea fericirii ei", studiul exploreaza toate aspectele importante - de la relatii pana la familie şi cariera - pentru a dezvalui ce anume le face pe femei fericite. Cercetarea a fost realizata in a doua jumatate a anului 2012, pe un eşantion de 5500 de femei cu varste cuprinse intre 20 şi 49 de ani, din 11 tari din Europa (inclusiv Romania), Rusia şi Africa de Sud, abordand subiecte foarte diverse, precum partenerul ideal, atitudinea fata de munca şi relatia dintre femei şi pozitiile de putere, banii sau impatirea responsabilitatilor casnice. Imbinand rezultatele chestionarelor online cu o serie de interviuri in profunzime cu femei din cele unsprezece state, raportul ofera o perspectiva solida şi fascinanta asupra vietii femeilor din ziua de azi.

“Am facut acest studiu pentru ca am dorit sa intelegem mai bine publicul feminin al canalelor noastre. Dar in loc sa incepem cu a intreba ce anume işi doresc de la programele TV, am mers la esenta problemei şi am intrebat femeile ce işi doresc de la viata, ce anume le motiveaza şi cum işi evalueaza situatia actuala. Avand raspunsurile, diferite pentru cele 11 tari care au facut parte din studiu, am putut apoi face şi pasul urmator, şi am incercat sa conturam TLC, televiziunea noastra dedicata femeilor, in aşa fel incat sa raspunda acelor cerinte”, a spus Ada Roseti, Director de Programe, Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA.

Potrivit rezultatelor studiului, principalele elemente care contribuie la fericirea femeilor sunt: atitudinea fata de viata, relatia cu partenerul, echilibrul intre frumusetea interioara şi cea exterioara, relatiile cu familia si prietenii, statutul social.

Atitudinea pozitiva fata de viata

Astfel, mentinerea unei atitudini pozitive fata de viata genereaza noi oportunitati care contribuie la fericirea femeilor şi le protejeaza de loviturile care ar putea sa o diminueze. Familia, relatiile şi munca sunt de asemenea factori care joaca un rol important, dar pentru femei fericirea incepe cu mentalitatea pe care o au. Femeile fericite sunt increzatoare in ele insele şi simt ca detin controlul asupra vietii lor (65%). Cu toate acestea, 51% dintre femeile tinere (20 -29 de ani) din Romania resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind intr-un moment al vietii in care nu au atins un echilibru interior in ceea ce priveşte cariera, relatia cu un partener stabil sau banii.

Mai multe informatii rezultate din studiu, referitor la atitudea fata de viata:

•    Majoritatea respondentilor au afirmat ca fericirea incepe cu felul in care gandesc
•    65% dintre femeile care se declara fericite au sentimentul ca detin controlul asupra vietii lor
•    Femeile tinere (20 - 29 de ani) simt presiunea ideii ca trebuie “sa reuşeasca din prima”
•    30% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20-24 de ani sunt de acord cu afirmatia urmatoare: “Exista prea multe aşteptari in ceea ce ma priveşte. Prea multi se aşteapta sa fiu perfecta”.
•    51% dintre femeile tinere din Romania (20 - 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmatia urmatoare: “Nu am obtinut cat de multe mi-aş fi dorit pana la varsta mea”

Relatia cu partenerul

Cand vine vorba despre relatii, femeile casatorite sunt mai fericite (46%) decat cele implicate intr-o relatie de concubinaj (40%) sau cele care au o relatie cu un partener, dar nu locuiesc impreuna cu acesta (32%). Femeile casatorite care au declarat ca sunt fericite sunt de cel putin doua ori mai numeroase decat cele singure care au spus acelaşi lucru (21%). Mai mult decat atat, rezultatele ne arata ca femeile casatorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspat casatorite (45%).

In ceea ce priveşte cele mai votate calitati pe care femeile din toate cele unsprezece tari le cauta la partenerul ideal, acestea au fost onestitatea, intelegerea şi loialitatea. Femeile pretuiesc sustinerea emotionala - ele cauta pe cineva cu care sa imparta bunele şi relele şi pun personalitatea şi caracterul mai presus decat bunurile materiale şi aspectul fizic. Banii şi un corp frumos nu apar pe lista primelor zece trasaturi pe care o femeie le cauta la un barbat. Femeile din Romania pun mare pret pe intelegere şi loialitate (89%), onestitate (78%) şi pe simtul umorului (54%), fata de cele din Rusia care vad ca prioritare atribute masculine mai traditionale, precum hotararea, exercitarea controlului şi aspectul financiar.

Mai multe informatii rezultate din studiu, referitor la relatia cu partenerul:

•    Dintre femeile implicate in relatii, cele casatorite sunt cele mai fericite (46%)
•    Sinceritatea (79%), sustinerea şi loialitatea (78%) s-au situat pe primele locuri in topul calitatilor pe care femeile le cauta la partenerul de viata. Ele considera ca personalitatea şi caracterul acestuia sunt mai importante decat situatia materiala şi aspectul fizic
•    Stereotipurile masculine, cum ar fi banii (18%) şi aspectul fizic (8%), nu se regasesc intre primele zece calitati pe care femeile le cauta la partenerul lor de viata
•    Femeile maritate de mai bine de 10 ani (45%) au declarat ca sunt fericite. Acelaşi raspuns l-au dat şi cele proaspat casatorite (45%)

Echilibrul intre frumusetea interioara şi cea exterioara

Al treilea element fundamental pentru gasirea fericirii este echilibrul intre frumusetea interioara şi cea exterioara. Astfel, femeile care sunt multumite de aspectul lor fizic sunt mai fericite, in general. In acest caz, nu este vorba de standardele clasice de frumusete fizica, ci de o imagine de sine pozitiva. In toate tarile implicate in studiu, femeile sunt de acord ca, pentru o viata fericita, sanatatea este mai importanta decat aspectul fizic. Aceasta atitudine apare cel mai pregnant in Romania (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au in mod activ o atitudine sanatoasa fata de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind intr-o mai mare masura sa respinga ideea de chirurgie estetica.

Mai multe informatii rezultate din studiu, referitor la echilibrul intre frumusetea interioara şi cea exterioara:

•    Femeile care sunt multumite de felul cum arata sunt mai fericite, in general
•    In toate tarile participante la studiu femeile sunt de acord ca sanatatea e mai importanta decat frumusetea, dupa cum au raspuns 98% dintre femeile din Romania, 97% din Italia şi 93% din Rusia
•    Tinerele simt ca asupra lor se exercita presiunea de a arata ‘perfect’, dupa cum declara 30% dintre femeile abia trecute de 20 de ani, in timp ce doar 19% dintre cele cu varste intre 40 - 44 de ani sunt de acord cu aceasta afirmatie

Noi, nu doar eu - Relatiile cu familia si prietenii

Intr-o ierarhie a fericirii, cea mai importanta relatie a unei femei este cea cu partenerul de viata. Cu toate acestea, multe dintre celelalte relatii pot sa contribuie la fericirea ei, inclusiv cea cu copiii, cu parintii, cu fratii şi surorile, cu prietenii sau cu colegii. Pentru femeile fara un partener, aceste relatii devin şi mai importante. In acelaşi timp, relatiile cu familia şi prietenii ii asigura unei femei sprijinul de care are nevoie, ocazia sa se dezvolte şi sa se distreze. Dar mult mai important este faptul ca aceste relatii ii confera un sens şi un scop.

Mai multe informatii rezultate din studiu, referitor la relatiile cu familia şi prietenii:

•    Iubirea neconditionata şi sentimentul implinirii descoperite de femeile care şi-au intemeiat o familie şi işi cresc copiii sunt elemente esentiale pentru fericire
•    Femeile care impart cu un partener responsabilitatile legate de ingrijirea copiilor (46%) sunt mai fericite decat cele care se ocupa singure copii (38%)
•    In Europa de Nord, prietenii sunt mai importanti decat familia, in comparatie cu Romania, Italia, Rusia, Polonia şi Africa de Sud, unde balanta tinde sa incline in favoarea familiei.

Statut social

Al cincilea element de referinta pentru fericirea femeilor este increderea inspirata de pozitia lor in societate. Nu este vorba despre statutul personal, ci despre locul pe care femeile simt ca il detin in societatea contemporana. Studiul ne arata ca aprecierea din partea prietenilor, familiei şi a societatii in general contribuie la sporirea respectului fata de sine in cazul femeilor. Oricare ar fi alegerile pe care le fac, ele au nevoie sa se simta apreciate şi respectate pentru a fi cu adevarat fericite.  
Dupa 50 de ani de progres in ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile inca sunt depaşite numeric de barbati in pozitii-cheie in lumea politica sau cea financiara. Dintre toate nationalitatile, danezele (27%) sunt cel mai putin preocupate de inegalitatea dintre barbati şi femei in ceea ce priveşte aceste functii, in timp ce 52% dintre romance considera ca nu exista suficient de multi lideri femei in societate.

Mai multe informatii rezultate din studiu, referitor la statutul social al femeilor:

•    Femeile sunt inca depaşite numeric de barbati in pozitii de conducere in lumea politica sau cea financiara. Femeile din Olanda (27%) sunt cel mai putin preocupate de aceasta inegalitate in sfera functiilor de conducere.
•    Femeile care lucreaza full-time au de doua ori mai multe şanse sa fie fericite şi multumite de viata lor, in comparatie cu femeile care sunt şomere
•    42% dintre mamele care lucreaza full-time au declarat ca sunt fericite, 40% dintre cele care lucreaza part-time şi 39% dintre cele care nu lucreaza deloc

</p>

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza