Femeia cu taiteii

O batrana thailandeza m-a invatat ca orice sfarsit poate fi un nou inceput
 

<p>

Am iesit de pe autostrada, din balamucul absolut al traficului din Bangkok, si am intrat intr-un cartier de vile, tipic pentru bogatii capitalei thailandeze. Superbele gradini tropicale umbreau constructiile cu doua, chiar trei etaje. Eram in cautarea unei retete perfecte de Pad Thai (taitei thailandezi) pentru o emisiune culinara de internet, Lumea intr-o farfurie, cu Fairy in Asia si mi se promisese ca o voi gasi acasa la doamna Chalue.

O femeie inalta, supla, cu ochii mari si parul alb, ne astepta in pragul portii. Trebuie sa fi fost senzational de frumoasa in tinerete. Acum era doar gratioasa, dar intr-un fel hotarat, cu miscari ferme. Pe langa ea misunau nepoti de varste diferite si un fiu grijuliu. Bucataria era afara, dupa modelul traditional thailandez, cu o plita simpla, un gratar si un loc de spalat vasele. Un wok urias (tigaie mare asemanatoare cu un ceaun) se incalzea deja. Am inceput filmarea, iar doamna Chalue, la ai ei 77 de ani, a inceput spectacolul. Tigaia grea se rasucea ca un fir de bambus in mainile ei, ingredientele aterizau cu precizie in uleiul incins. Fiecare picatura de otet sau sos de peste, fiecare praf din exotice condimente, era cu precizie adaugat de batrana. Incet, incet, spatiul mic al bucatariei se umpluse cu vecini.
– Sunteti o comunitate unita, aici.
– Pai suntem toti rude, mi-a spus fiul doamnei Chalue. Toata strada e a familiei noastre si datoram totul acestei retete de Pad Thai.

Batrana a terminat si a inceput sa umple farfuriile spectatorilor. M-a dus in camera de zi si mi-a aratat pe perete poza unui barbat imbracat cu haine europene.

– Acesta a fost sotul meu. Era pictor, castiga bani buni, eu stateam acasa, aveam o casa frumoasa, de lemn, pe malul unui canal. Pana la 30 de ani nascusem patru copii si ne gandeam ca vom mai avea inca pe atat. Si-ntr-o zi, sotul meu a murit. Fiul cel mai tanar nici macar nu si-l aminteste. Poza aceea alb-negru, inramata, e singura in masura sa ii confirme ca seamana cu el, mai ales ca ii place sa picteze.
– Si am inceput sa fac taitei. Ma trezeam la 4 dimineata si imi pregateam ingredientele. La 5 si jumatate impingeam taraba cu roti pe strazile unde stiam ca misuna muncitorii care plecau spre fabrici. Pana la amiaza terminam marfa si ma intorceam acasa. Copiii mei, toti patru, au fost la universitate. Cu banii de pe taitei. Apoi si-au facut afaceri de succes. Au invatat multe la scoala, dar de la mine stiu ca trebuie sa faci bine ce faci, chiar daca este vorba despre un simplu bol de mancare.

Tarabele pe roti incarcate cu bunatati sunt si astazi cea mai tipica imagine a Thailandei. Vanzatorii ambulanti umplu burtile flamande de dimineata pana noaptea tarziu, la orice colt de strada. Ei sunt sarea si piperul acestei tari vesnic zambitoare, vesnic binevoitoare.

Doamna Chalue inca mai gateste saptamanal zeci de kilograme de taitei drept ofranda pentru un templu din apropiere. Acum, reteta ei e aproape perfecta, asa cum e si viata ei, asa cum e si strada asta linistita si lumea in care succesul poate porni de la o umila farfurie cu taitei de orez.

Ana-Maria Caia a realizat reportaje pe diferite continente. Detine o companie de productie TV – www.indiestudio.ro

</p>

Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza