Febra aurului

Pe masura ce criza isi arata coltii si pretul metalului nobil creste, mirajul imbogatirii atrage noi aventurieri.Foto: Domenico Pugliese
 

<p>Dan si Lori Zimmanck ies din cort in aerul rece al diminetii insorite, undeva in Californnia, si se pregatesc de lucru. Lori umple o cutie de cafea cu apa din paraul din apropiere, in timp ce Dan priveste cerul, incercand sa isi dea seama daca o sa ploua.

In jurul lor doar cantecul pasarilor si susurul raului Stanislaus tulbura linistea. Se anunta o noua zi insorita, o zi in care - cine stie? - poate vor deveni bogati. Dan, in varsta de 35 de ani, cu o constitutie subtire, dar puternica, isi incalta cizmele si intra in rau. Venele de la tampla par sa i se sparga in timp ce muta bolovani grei pentru a ajunge la sedimentele de roca de baza pe care le cerne intr-o galeata. Lori, in varsta de 45 de ani, i se alatura si ea, continuand sa cearna pana cand nu mai ramane decat nisip si pietris.

Cu multa grija, Lori ia cate o mana plina din acest amestec de nisip si pietris si il rastoarna tot in saitrocul lui Dan. Acesta il scufunda in apa si il spala. Il vantura inainte si inapoi pana cand nu mai ramane aproape niciun pic de nisip. Si numai atunci incepi sa zaresti ceea ce ei numesc "culoarea". Dan imi intinde saitrocul si termin eu de cernut. Nu mai este nicio indoiala ca este aur. Nu este usor sa descrii senzatia care te cuprinde cand vezi aur pentru prima oara, dar nimeni nu o poate uita. "Febra aurului" descrie cel mai bine acest sentiment si a cuprins din ce in ce mai multe persoane precum Dan si Lori in cea mai mare goana dupa aur din California de la Marea Criza Economica. Creditele scumpe, pierderea locurilor de munca si costurile ridicate la combustibil, toate au dus la o crestere a pretului metalului galben care i-a incurajat pe miile de noi cautatori sa ia din nou cu asalt dealurile.

Avand in vedere declinul actiunilor la bursa din ultimii ani, aurul a devenit din ce in ce mai atractiv pentru tot mai multe persoane care vor sa-si reechilibreze investitiile. In 2007, 20.000 de cautatori de aur au depus cereri pentru teren la birourile de stat din California si la Biroul American de Gestionare a Terenurilor (din engleza BLM). In 2008, cifra a crescut cu 20%, pana la 24.000, in doar 12 luni.

Este usor de inteles de ce. La inceputul lui 2000, 28 de grame de aur valorau putin sub 300 de dolari. Pana la sfarsitul anului, pretul pentru livrarea imediata a crescut la aproape 1.000 de dolari.

Asadar, o buna ocazie de a investi niste bani in echipamente rudimentare si de a-ti incerca norocul, nu-i asa? Ei bine, da... sau poate nu. Desi se complace si el in vise de a gasi un depozit de pepite care sa-i schimbe viata, Dan este primul care iti va spune ca in aceasta goana dupa aur putini sunt cei care ajung sa se imbogateasca. Dan si Lori cauta de luni intregi impreuna cu prietenii lor, Richard "Scotty" Evans, in varsta de 46 de ani, si prietena acestuia, Maureen Carey, de 41 de ani, in jurul bifurcatiei din partea sudica a raului Stanislaus, pe dealurile de la poalele Muntilor Sierra Nevada, langa Columbia, la 260 de kilometri nord-est de San Francisco.

Un lucru insemnat este faptul ca aici a inceput prima goana dupa aur, intre 1848 si 1855. Atunci, vreo 300.000 de oameni din toata lumea au invadat regiunea dupa ce James Marshall a des­coperit aur in timp ce conducea echipa insarcinata cu lucrarile de constructie la o fabrica de cherestea din Coloma.

In timpul nebuniei care a urmat, s-au gasit 340.000 kilograme de aur (in valoare de circa 10,5 miliarde de dolari la pretul actual). Dintre primii cautatori, multi s-au imbogatit, dar si mai multi s-au intors acasa fara nimic, poate doar considerandu-se norocosi ca nu au fost rapusi de boli sau omorati in accidente sau din cauza diverselor dispute.

Cautatorii din ziua de azi sunt mai in siguranta, insa sa gasesti aur e inca la fel de dificil. "De fapt, trebuie sa muti pamant si pietre dintr-un loc in altul", spune Dan. "Trebuie sa muncesti din greu inainte sa gasesti ceva. Trebuie dati la o parte bolovanii pentru a ajunge la sedimente si la roca de baza. Si abia acolo poti sa speri ca vei gasi aurul adus la vale de apele izvorate din munti."

"Trebuie sa pui din pamantul sapat in saitroc, sa-l sortezi si apoi sa-l speli. Si nu exista un sentiment mai frumos pe lume decat atunci cand incepi sa zaresti solzisorii stralucitori sau, daca ai noroc, o pepita de aur!"

Dan a avut un an bun si a dat lovitura cand a gasit patru pepite in trei zile, inclusiv una care cantarea 14 grame, chiar de ziua lui. Valoarea pepitelor si a bucatilor de aur (fragmente suficient de mari pentru a putea fi prinse literalmente cu doua degete) nu consta doar in greutatea lor. Bucati din care se pot face bijuterii frumoase se vand adesea la pret dublu sau triplu. Desi au fost destul de norocosi, o "captura" la care au muncit 12 luni nu le va aduce lui Dan si Lori decat undeva intre 8.250 si 10.500 de dolari. Si, spre deosebire de alti cautatori care fac asta doar in weekend, ei lucreaza permanent.  

"Nu avem nevoie de mult", spune Lori. "Avem tot ce ne trebuie aici. Locuim in cort si avem rulota noastra. Apa ne-o luam de la un parau si auzim doar cantecul pasarilor si susurul raului. Fiecare zi este altfel si de aceea interesanta, pentru ca nu stii niciodata cat de norocos vei fi. Este un mod de viata minunat."

Si unul decent. In ultimii ani, Scot­ty a facut sapaturi in Virginia, dar s-a alaturat apoi goa­nei dupa aur din California, fiindca nu mai dorea sa continue o afacere pe care o pusese la cale cu un unchi de-al sau. </p>

Vote it up
857
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza