Fazan cu praz si linte

Cum fazanul are foarte putine grasimi, invelirea lui in sunca de Parma previne uscarea carnii si ii da aroma

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 1 ora 20 de minute

Ingrediente:

2 fazani, circa 900 g fiecare
1/2 portocala taiata in jumatate
1 ceapa taiata in sferturi
4 lingurite mustar de Dijon
4 fire salvie proaspata
4 felii subtiri sunca de Parma
25 g linte de Puy
200 g praz feliat
2 fire cimbru proaspat
1 catel de usturoi pisat
75 g caise uscate taiate in sferturi
250 g cidru sec
600 ml bulion de pui, sau mai mult, daca este nevoie, preferabil preparat in casa (vezi p. 23)

Pentru ornat:

Fire proaspete de cimbru si de salvie
1 portocala taiata in sferturi

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se umple fiecare pasare cu o bucata de portocala si 2 sferturi de ceapa. Se intind 2 linguri mustar pe pieptul fiecarei pasari, iar deasupra se asaza un fir de salvie. Se infasoara fiecare fazan in doua felii de sunca de Parma si se leaga cu sfoara.

Se pune lintea intr-un vas mare, termorezistent, oval, impreuna cu prazul, cu restul de salvie, firele de cimbru, usturoi si caise. Se pun fazanii deasupra si se toarna peste ei cidrul si 300 ml din bulionul de pui. Se gatesc fazanii 40 de minute, in cuptor.

Se da in clocot restul de bulion si se toarna peste fazani. Se repune vasul in cuptor si se gateste alte 30–40 de minute, acoperit cu folie, pentru a impiedica uscarea suncii de Parma.

Se scot pasarile si se testeaza daca sunt facute, intepandu-le cu varful unui cutit ascutit. Sucul ce curge trebuie sa fie limpede; se gateste ceva mai mult, daca este nevoie. Se pun fazanii deoparte cat timp se termina de gatit lintea.

Se amesteca mixtura de linte. Daca pare prea uscata, se adauga inca maximum 150 ml de bulion. Se pune iar in cuptor, pentru alte 10–15 minute sau pana cand lintea este frageda.

Se portioneaza fazanul si se serveste pe un pat de linte, garnisit cu fire de cimbru si salvie si feliute de portocala.

Cateva idei:

• Folositi 2 felii bacon afumat, slab, in loc de sunca de Parma. Intindeti baconul cu dosul unui cutit, pentru a subtia feliile, apoi taiati-le in jumatate, pe latime.
• Pentru un fazan mai traditional, preparati pasarile ca mai sus, dar fara salvie, si puneti-le intr-o tava de cuptor. Adaugati 12 salote curatate si 2 linguri ulei de masline. Gatiti puiul 1 ora si 20 de minute, ca mai sus. Intre timp, preparati un sos de pesmet care sa fie servit alaturi de friptura. Tocati marunt 1 ceapa si puneti-o intr-o cratita, impreuna cu 360 ml lapte semidegresat, 6 cuisoare intregi si 1 foaie de dafin. Dati incet in clocot, apoi acoperiti si fierbeti 20 de minute, pana cand ceapa este foarte frageda. Incorporati 115 g pesmet fin si alb si 1 lingura tarhon proaspat tocat. Asezonati dupa gust. Serviti fazanii cu salotele prajite intregi si cu sosul de pesmet alaturi.

Avantaje:

• Lintea de Puy este o excelenta sursa de fibre, mai ales dintre cele solubile. Mai contin si cantitati folositoare de vitamine B si fier.
• Caisele uscate ofera cantitati mari de betacaroten, pe care organismul il converteste in vitamina A, plus potasiu si fibre solubile. In plus, sunt si o sursa folositoare de fier, importanta pentru vegetarieni, ca si de calciu.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
195
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza