Fasole coapta Boston

Aceasta fasole coapta incet in cuptor formeaza un fel de mancare cu gust bogat – o adevarata revelatie
 
 
<p>Timp de preparare: 3–3 1/2 ore, plus 8 ore pentru muiat
Timp de gatit: 3 1/2 ore
Portii 6

Ingrediente

225 g fasole haricot uscata, muiata cel putin 8 ore
1 lingura ulei de floarea-soarelui
5 salote tocate marunt
2 catei de usturoi pisati
2 tije de telina tocate marunt
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
1 cutie rosii tocate, circa 225 g
2 lingurite amestec de ierburi aromate uscate
500 ml cidru sec
30 g zahar brun muscovado
1 lingura sirop de zahar negru
1 lingurita mustar de Dijon
sare si piper
fire de patrunjel, pentru ornat

Preparare

Se scurge fasolea muiata si se spala sub jet de apa rece. Se pune intr-o oala, se acopera cu apa proaspata, si se da in clocot. Se fierbe rapid 10 minute, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe incet 50–60 de minute, pana ce se face frageda. Se scurge bine si se pune intr-o caserola.
Se incalzeste cuptorul la 160°C. Se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga salotele, usturoiul si telina si se calesc 5 minute, pana se inmoaie, amestecand ocazional.
Se adauga ambele cutii de rosii, cu suc cu tot, verdeturile uscate, cidrul si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se acopera si se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe incet 10 minute, amestecand ocazional.
Se adauga in sosul de rosii zaharul, melasa si mustarul si se amesteca bine. Se toarna sosul peste fasole si se amesteca. Se acopera caserola si se da la cuptor 3 1/2 ore, amestecand ocazional. Fasolea se serveste fierbinte, ornata cu fire de patrunjel.

Cateva idei
• Folositi vin alb, sec, sau un bulion gustos de legume, in loc de cidru.
• In loc de fasole haricot incercati o alta varietate, cum ar fi fasole ochi-negri sau cannellini.
• Ca sa obtineti o mancare mai picanta, inlocuiti ierburile aromate uscate cu boia dulce sau iute.
• Ca sa preparati Linte coapta Boston, fierbeti in apa clocotita 225 g linte verde sau bruna, timp de 20 de minute, sau pana cand este frageda, apoi scurgeti-o bine. Preparati sosul de rosii ca in reteta principala, dar inlocuiti salotele cu 1 ceapa mare si adaugati impreuna cu usturoiul o bucata de 2,5 cm de radacina proaspata de ghimbir tocata marunt. In loc de cidru, folositi 200 ml vin rosu si omiteti mustarul. Amestecati lintea cu sosul de rosii intr-un vas termorezistent, acoperiti-l si dati-l la cuptor 1–1 1/4 ore, la 180 de grade.

Avantaje
• Salotele au un gust mai bland si mai subtil decat ceapa, dar ca si aceasta contin vitaminele B si C.
• Zaharul nerafinat, cum ar fi muscovado, include o cantitate de melasa – reziduul brun ce contine substantele nutritive din trestia de zahar. In general, cu cat zaharul este mai brun, cu atat contine mai multa melasa si mai multe substante nutritive.
• Siropul de zahar este un fluid lipicios rafinat din melasa. Contine cantitati importante de potasiu, calciu si fier.</p>

Vote it up
131
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza