Fasole în stil provensal

Un preparat savuros, foarte hrănitor, bogat în fibre și antioxidanți
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

2 căni (450 g) amestec de leguminoase, ca năut, fasole roșie, cannellini, fasole lată – sau 2 cutii (a 400 g fiecare) amestec de boabe de fasole

1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă tocată

2 căței de usturoi pisați

1 ardei gras roșu și 1 galben, curățați de semințe și tăiați cubulețe

5 roșii (circa 750 g), descojite și tocate

coaja rasă fin de la 1 lămâie

2 linguri de suc de lămâie

1/4 cană (30 g) măsline negre, curățate de sâmburi 1/2 cană (10 g) pătrunjel proaspăt, tocat mare

1/4 cană (8 g) oregano proaspăt, tocat mare

piper negru, proaspăt măcinat

1/4 cană (8 g) busuioc proaspăt, tocat mare

4 felii groase de pâine cu maia, prăjite, pentru servit

 

PREPARARE 20 minute, plus înmuiere peste noapte (dacă leguminoase sunt uscate)

GĂTIT 30 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 836 kJ, 439 kcal, 29 g proteine, 8 g grăsimi (1 g grăsimi saturate), 49 g carbohidrați (11 g zahăr), 28 g fibre, 103 mg sodiu

 

1 Pune leguminoasele uscate, dacă pe acestea le folosiți, într-un castron încăpător și acoperă boabele cu apă. Lasă-le la înmuiat peste noapte.

2 Scurge boabele. Trece-le într-o oală mare, sau o oală sub presiune, acoperă-le cu multă apă și fierbe-le, cu un capac, aproximativ 30 de minute (sau doar 10 minute dacă folosești o oală sub presiune).

3 Între timp, încinge uleiul într-o tigaie mare, neaderentă, la foc potrivit. Adaugă ceapa, usturoiul și ardeii grași; amestecă. Sotează legumele 8 minute sau până când s-au înmuiat.

4 Înglobează roșiile, coaja rasă și sucul de lămâie, plus 1/2 cană (125 ml) apă; amestecă. Dă într-un clocot, apoi adaugă fasolea fiartă (sau pe cea din cutie), măslinele și jumătate din cantitățile de pătrunjel și oregano. Asezonează cu piper și amestecă  din nou, după care fierbe molcom totul 10 minute sau până când fasolea e moale, iar compoziția s-a îngroșat.

5 Repartizează preparatul în patru farfurii. Presară deasupra restul de pătrunjel și de oregano, precum și busuiocul; servește-l cu pâinea prăjită.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Fasolea uscată – ca și lintea sau năutul – e ușor de gătit, dar ingredientele acide, precum roșiile, pot încetini fierberea și au ca efect întărirea boabelor. Cel mai bine este să te asiguri că fasolea s-a făcut, înainte de a adăuga celelalte ingrediente.

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza