Fajitas cu pui si salsa de rosii

In Mexic se fac cu vita, dar in lume se prepara si cu fasiute de pui trase la tigaie, ardei gras si ceapa

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: 25–30 de minute

Ingrediente:

400 g piept de pui dezosat, fara piele (file), taiat fasiute
2 catei de usturoi tocati
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita boia dulce
1 lingurita paprika
1/4 lingurita oregano uscat
coaja rasa si sucul de la 1/2 portocala
2 linguri ulei de floarea-soarelui
30 g frunze proaspete de coriandru tocate
2 ardei grasi verzi curatati de seminte si taiati fasiute subtiri
2 cepe feliate subtire pe lungime
8 tortillas de grau
120 ml smantana
sare si piper
fire de coriandru proaspat, pentru ornat

Salsa de rosii:

4 cepe verzi taiate bucatele
125 g rosii coapte taiate cubulete
1 ardei verde, mediu-iute, curatat de seminte si tocat, sau dupa gust
2 linguri pasata de rosii
2 catei de usturoi tocati
1/2 lingurita chimion macinat
suc de lamaie, dupa gust

Preparare:

Se combina intr-un castron fasiutele de pui cu usturoi, chimion, boia, paprika, oregano, suc si coaja rasa de lamaie, 1 lingura ulei si 3 linguri coriandru. Se amesteca bine si se lasa carnea la marinat cel putin 15 minute, sau cat timp se prepara restul retetei.

Pentru salsa, se amesteca toate ingredientele. Se adauga restul de coriandru tocat. Se asezoneaza cu 1/4–1/2 lingurita suc de lamaie si sare plus piper, dupa gust. Se pune deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 180°C si se incinge grillul la maximum. Se incinge un gratar de fonta sau o tigaie mare cu fundul gros. Se adauga ardeii grasi si ceapa si se frig 6–8 minute, pana cand sunt fragede si putin arse (se face acest lucru in transe, daca este necesar). Se pun apoi vegetalele deoparte.

Se ambaleaza tortillas, stivuite, in folie metalica, si se pun in cuptor 10 minute, sa se incalzeasca. Intre timp, se aranjeaza fasiile de pui, intr-un singur strat, pe gratar. Se frig, aproape de sursa de caldura, circa 5 minute, sau pana cand sunt facute.

Cand se servesc, se impart puiul, ceapa si ardeii intre tortillas incalzite si se ruleaza. Se orneaza cu fire de coriandru si se servesc cu salsa si smantana. Ca alternativa, se pun ingredientele separat, cu tortillas invelite intr-un servet, ca sa stea la cald, si se lasa mesenii sa se serveasca singuri.

Cateva idei:

• Puiul poate fi prajit intr-un wok sau o tigaie neaderenta, in loc sa fie fript. Se pot gati aceste fajitas si afara, pe un gratar cu carbuni, infipte in frigari, ca sa nu cada in foc.
• Pentru quesadillas, folositi doar 170 g carne de pui. Alocati 4 tortillas de grau (1 de persoana) in loc de 8 (2 de persoana). Presarati jumatate de tortilla cu 30 g de branza rasa, cum ar fi Cheddar, si adaugati 1 sau 2 linguri fasiute de carne, ardei gras si ceapa. Indoiti tortilla ca sa ia o forma de semiluna, presand marginile una de alta, si gatiti-o intr-o tigaie fierbinte pana ce s-a rumenit putin pe fiecare parte, iar branza s-a topit. Serviti fiecare quesadilla cu salsa (omiteti smantana).

Avantaje:

• Ceapa si usturoiul nu sunt doar ingrediente valoroase in orice bucatarie, dar au fost folosite in istorie si ca panacee universale. Cercetarile recente arata ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, reducand astfel riscul bolilor de inima. Mai previn, de asemenea, coagularea sangelui si sunt descongestionanti naturali. Asa ca includeti in dieta ceapa si usturoiul, cat mai des posibil.
• Vitamina C din salsa ajuta organismul sa absoarba fierul continut de carnea de pui.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
118
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza