Fa-ti asigurare de calatorie

Chiar si pentru o banala consultatie medicala nu vei plati mai putin de 100 de euro
 
<p>
Unii isi fac asigurare de sanatate atunci cand pleaca sa schieze in strainatate. De frica sau pur si simplu din prudenta. Altii nu. Sunt inconstienti? Sau zgarciti? Sau pur si simplu nu cred ca le va folosi la ceva. Sunt banii dati pe o astfel de asigurare aruncati pe zapada partiei sau, intr-adevar, paza buna trece primejdia rea?
Sa spui “M-am gandit ca stiu sa schiez si n-am nevoie de asigurare” nu te va scuti sa achiti nota de plata dupa ingrijirile medicale, daca ai imbratisat un pom sau ai avut un alt tip de accident. Pentru a intelege mai clar cum stau lucrurile, ai putea lua in calcul ca un transport cu sania pe o partie din Austria poate ajunge la 300 de euro, iar cu elicopterul la 3-5.000 de euro, ca o “avarie” la genunchi sau o ruptura de ligament poate duce spre 1000 de euro. Chiar si pentru o banala consultatie nu vei plati mai putin de 100 de euro. In Franta, indreptarea unui picior rupt poate lua din cont circa 5.000 de euro, asa cum, in Elvetia, cosmarul declansat de o cadere urata pe partie te poate costa si 7.000 de euro.
Daca micile detalii te-au trecut in tabara celor care doresc paza buna, mai ramane sa fii atent la firma de asigurari pe care o alegi si la optiunile bifate. Citeste tot ce scrie pe polita, pentru a sti ce risti: esti asigurat daca faci sarituri, daca ai nevoie de elicopter, daca ti se distruge sau fura echipamentul sau daca iti pierzi bagajele?
In functie de firma, snowboard-ul este inclus in pachetul de asigurare sau este considerat sport extrem, ceea ce inseamna ca il practici pe propria raspundere. In entuziasmul de pe partie e important sa nu pierzi polita de asigurare si numarul de telefon al firmelor de legatura trecute pe ea (Mondial Assistance, Coris, Europ Assistance etc.). Daca ai ghinion si vizita la medic iti va strica vacanta, pastreaza documentele si facturile eliberate pentru a-ti putea recupera banii la intoarcere.
Asigurarile difera in functie de riscurile pe care le acopera, de perioada, de acoperirea teritoriala, de suma asigurata si de varsta asiguratului. Daca practici schiul si snowboard-ul la nivel de amatori, unele firme le vor include in pachetul de baza. Alte firme, mai prudente cu propriii clienti (sau mai exact cu propriile investitii), va vor solicita o suma suplimentara daca precizezi ca iti vei pune schiurile in picioare. De asemenea, de tipul politei depinde daca echipamentul sportiv e acoperit de asigurarea bagajelor. Transportul de salvare cu elicopterul este inclus sau nu, in functie de “generozitatea” asiguratorului ales.
In situatia in care ai nevoie de serviciile medicale de la o clinica sau un spital, exista doua modalitati de efectuare a platii:
Cheltuielile sunt suportate direct de catre asigurat. In acest caz, firmele cu care ai incheiat polita de asigurare va vor cere in cateva zile de la intoarcerea in tara sa depui un dosar care sa contina diverse elemente. Atentie mare, cand vine vorba sa-ti primesti banii inapoi, orice asigurator va deveni foarte strict in cerinte. Principala cerinta: timpul. Termenul limita de depunere a dosarului variaza de la patru la mai multe zile, in functie de companie. Nu uita sa verifici asta. A doua cerinta tine de decalogul birocratic:
•    copie dupa buletinul de identitate
•    cerere de decontare
•    declaratia cu descrierea faptelor
•    factura emisa de institutia de servicii medicale unde ai fost tratat (pe numele asiguratului)
•    chitanta care arata ca ai platit aceste servicii
•    documentele medicale (in original) care sa inregistreze diagnosticul si tratamentul efectuat: bilet de internare, fisa de externare (acolo unde a fost cazul), bonul de la farmacie sau cel de consultatie, scrisoare medicala (orice act care sa sustina oficial cheltuielile suportate)
•    documente care sa arate cu exactitate ce ai tratat (daca v-ati tratat in regim de urgenta o masea, trebuie mentionat numarul acesteia)
•    datele de identificare ale cabinetului/ institutiei medicale furnizoare de servicii
•    alte documente care pot ajuta la solutionarea rapida a dosarului (nota din partea medicului care sa justifice nevoia transportului cu elicopterul etc.)
•    polita de asigurare (sau numarul acesteia)
Cheltuielile sunt suportate direct de firma asiguratoare. Pentru aceasta, trebuie sa suni imediat la numarul de telefon al companiei mentionate pe polita de asigurare si sa detaliezi ceea ce s-a intamplat. Aceasta te va indruma spre clinicile/ institutiile „agreate” din zona. In situatia in care nu poti face acest lucru personal, sarcina revine unei persoane din anturaj.
Cardul European de Sanatate
Este o alternativa functionala pe jumatate, pentru ca acopera serviciile medicale doar in sistemul de stat. In situatia in care nu ai o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate si esti consultat sau tratat intr-o clinica / institutie privata, vei plati factura din propriul buzunar. In acelasi timp, ai grija ca, in tara, sa ai contributia pentru Casa de Asigurari de Sanatate achitata la zi. Pentru a obtine Cardul European de Sanatate, contacteaza CAS din judetul de unde locuiesti.
In concluzie, daca proverbul “paza buna trece primejdia rea” este unul dintre favoritele tale, atunci intrebarea din titlu primeste un raspuns afirmativ. Daca nu, ramane sa speram ca esti un schior desavarsit.
</p>
Vote it up
156
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza