Fa-ti analizele la inceput de an

Potrivit medicilor, testele de laborator sunt esentiale pentru depistarea si tratarea bolilor aflate in faze incipiente
 
<p>Medicii afirma ca analizele precum hemoleucograma, glicemia, sumarul de urina, colesterolul si masurarea transaminazelor sunt teste pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le faca la inceputul fiecarui an. Potrivit dr. Marina Luculescu, medic de familie, cu ajutorul acestora ne monitorizam starea de sanatate. "Aceste analize sunt necesare pentru depistarea si tratarea rapida a bolilor aflate in faze incipiente, comparativ cu afectiunile care sunt descoperite in stare avansata", spune dr. Luculescu. Ea mai precizeaza ca, pentru setul de analize recomandate la inceputul fiecarui an, pacientii nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar. "Tot ce trebuie sa faca este sa se prezinte la medicul de familie, iar in urma unui control general, care presupune printre altele luarea tensiunii, specialistul ii da pacientului o trimitere ca sa isi faca acest set de analize", mentioneaza dr. Luculescu. 

 Prin masurarea transaminazelor se determina sanatatea ficatului. In mod normal, aceste enzime se gasesc in celulele acestui organ, iar atunci cand numarul lor este ridicat, probabilitatea de a suferi de hepatita sau de alte boli ale ficatului este destul de mare. Potrivit medicilor, abuzul de medicamente sau automedicatia sunt cei mai importanti factori care duc la cresterea numarului de transaminaze din organism.

Hemoleucograma este o analiza la sange care ofera informatii despre numarul de globule albe si rosii din sange si despre cantitatea totala de hemoglobina din sange. Testul furnizeaza diagnostice pentru numeroase boli, rezultatele putand reflecta probleme cu volumul sangelui din cauza deshidratarii. In plus, aceasta analiza mai poate indica infectii acute sau cronice si alergii. Medicii spun ca valoarea normala a hemoglobinei in cazul barbatilor este de 13.8 - 17.2 g/dl, iar la femei valoarea normala este de 12.1 - 15.1 g/dl.

Masurarea glicemiei este un test simplu, care se recomanda a fi efectuat dimineata inainte de masa, deoarece in acea perioada nivelul glicemiei din sange este mai ridicat din cauza eliberarii hormonilor hiperglicemianti in organism. Nivelul glucozei din sange poate varia in functie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitatea fizica, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmam sau stresul. Medicii spun ca glucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.

Sumarul de urina este analiza care ne poate spune daca suferim de diabet zaharat, insuficienta renala decompensata sau infectii ale cailor urinare. Medicii recomanda prelevarea de urina dimineata.

Lipidograma este analiza care masoara nivelurile de LDL, HDL, colesterolul total precum si nivelul trigliceridelor din organism. Specialistii spun ca nivelul de siguranta al colesterolului este sub 200. Nivelurile colesterolului din organism pot fi influentate de dieta, greutate, varsta sau sex. Prin masurarea transaminazelor "se vede" cat de afectat este ficatul. Valorile crescute ale transaminazelor nu inseamna automat o afectare hepatica. Medicii spun ca aceasta concluzie se trage dupa mai multe analize, dar un nivel crescut este un semnal de alarma.

Medicul adauga ca testul Babes Papanicolau este recomandat o data pe an tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala. "Pacientele trebuie sa se prezinte la medic si sa ceara o trimitere catre un centru care face un astfel de test. Si acesta este gratuit", mentioneaza dr. Marina Luculescu.</p>

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza