Fa economii la intretinere

Vine iarna. Bine nu ne pare!  Caci facturile la intretinere se anunta… uriase! Afla de la experti cum poti sa le reduci
 
<p>
Iarna trecuta a fost foarte grea pentru Alexandra Oprea, o bucuresteanca de 43 de ani, care isi creste singura cei doi copii intr-un apartament de doua camere. Cum locuinta sa se afla intr-un bloc a carui incalzire se face in continuare prin sistemul centralizat de energie termica – chiar daca, la fel ca in multe blocuri din Capitala, contorizata individual –, intretinerea a ajuns s-o coste, in decembrie 2010, 384 de lei! Iar ce a urmat, la afisajul blocului, a fost chiar mai rau: ianuarie 2011 – 572 lei, februarie – 480 de lei, iar martie – 395 lei.

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2009, aproape 60% din familiile monoparentale si 49% din cele care au doi copii au ramas frecvent restante la plata intretinerii. Iar in Bucuresti, ultimele date disponibile arata ca aproximativ 30.000 de apartamente au datorii la intretinere, din cauza costurilor ridicate ale facturilor la apa calda si caldura.
„Si acum am restante din cauza iernii trecute“, spune Alexandra. „Si nu pot sa zic ca ne-am rasfatat in caldura. Dar nici n-am putut sa-mi tin copiii in frig“. La un salariu de aproximativ 2.000 de lei, femeia, care lucreaza ca tehnician proiectant, a reusit cu greu sa faca fata costurilor tot mai mari ale intretinerii. Iar iarna care tocmai bate la usa se anunta si mai grea. Si nu neaparat din cauza prognozei meteorologice.

Presat de Fondul Monetar International, statul a taiat ajutoarele acordate primariilor pentru incalzire, ajutoare cunoscute drept subventii. Pentru iarna care vine, fiecare municipalitate va trebui sa se descurce cum poate, in functie de fondurile disponibile. In consecinta, si fiecare cetatean. In Bucuresti, primarul general Sorin Oprescu a anuntat, la inceputul lui septembrie, ca, din cauza eliminarii subventiilor de la Guvern si a deciziei Consiliului Municipal de a creste de la 124 la 169 lei pretul gigacaloriei, costurile cu intretinerea s-ar putea chiar dubla. „Primaria nu poate acoperi gaura lasata de Guvern. Ii vom subventiona in continuare doar pe cei cu venituri foarte mici, dar majoritatea bucurestenilor vor suferi o crestere destul de mare la factura“, a declarat Oprescu. „Eu nu cred ca se va dubla, dar intretinerea va creste, iarna aceasta, cu cel putin 40%“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, organizatie neguvernamentala care apara drepturile asociatiilor de proprietari.

Alexandra Oprea e constienta de ceea ce urmeaza, asa ca a decis sa-si ia masuri inca de pe acum. „Nu am bani sa-mi cumpar o centrala termica de apartament acum si nici sa-mi izolez locuinta“, spune femeia. „Voi incerca sa gasesc alte metode de reducere a costurilor“. Nu putini sunt cei care se afla in aceeasi situatie, in prag de iarna. Iata ce solutii am gasit noi, dupa ce am intervievat specialisti, oameni din domeniu, dar si persoane cu o experienta in plus:

•Izoleaza-ti ferestrele si usile. „In cazul in care observi ca aerul vajaie pe la ferestre, ar fi bine sa-ti montezi niste bureti sau garnituri speciale pe tamplaria de contact. Sau poti folosi chiar banda adeziva“, spune Mihai Mereuta. Suplimentar, nu sunt de lepadat nici solutiile la care apelau, pe vremuri, parintii sau bunicii nostri, asezand suluri din materiale textile pe pervazul ferestrelor sau pe la pragurile usilor. „Eu folosesc metoda asta de-o viata“, ne-a marturisit Zoea Ene, o pensionara din Bucuresti. „Pentru iarna care vine mi-am facut deja altele din materiale adunate de prin casa pe care nu le mai folosesc.“

•Schimba sursa de caldura in perioadele cu temperaturi deosebit de scazute. „Proprietarii pot folosi energie electrica sau gaz metan, obtinand astfel atat un pret mai mic, cat si un confort mai mare“, spune Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Atentie! Aparatele de incalzit pe baza de curent electric pot fi eficiente numai in cazul in care dispun si de reglare prin termostat. Altfel, ce vei economisi la energia termica vei pierde la cea electrica.

•Inchide caloriferele sau lasa-le macar pe nivel minim, atunci cand nu esti acasa, ne sfatuieste Daniel Stan, presedintele Asociatiei de bloc „Judetului 20“ din Bucuresti. „Daca blocul are montate contoare de caldura pe fiecare scara, iar caloriferele din apartamente sunt dotate cu repartitoare de costuri si robinete termostate, ar fi bine ca, atunci cand pleci din apartament, sa nu le lasi sa functioneze la capacitate maxima.“ Daca recurgi la inchidere totala, ai grija sa le mai deschizi, totusi, din cand in cand, pentru a nu te trezi, mai tarziu, cu alte probleme, cum ar fi mucegai si igrasie, avertizeaza Daniel Stan.

•Directioneaza caldura spre interiorul camerei. E foarte simplu. Poti cumpara o folie de aluminiu sau chiar o placa de polistiren placata cu aluminiu termoreflexiv, disponibila la orice magazin de bricolaj, pe care sa le montezi in spatele caloriferului, spune inginerul Sorin Cristea, directorul general al Arcon Sfantu Gheorghe, unul dintre cei mai mari producatori de sisteme de hidroizolatie si de polistiren expandat din Romania. Cea mai mare parte din caldura emisa de calorifer este directionata astfel spre interiorul incaperii si vor fi diminuate si pierderile de caldura. „Solutia functioneaza, dar daca peretii nu sunt izolati, eficienta e relativa“, spune expertul. Mai poti placa si tavanul cu polistiren decorativ, daca stai la ultimul etaj, dar solutia ar trebui sa fie doar pe termen scurt, mai avertizeaza el.

•Nu acoperi niciodata caloriferul cu lucruri sau perdele! „Vei irosi caldura, camera nu se va incalzi, iar repartitoarele vor inregistra mai mult“, spune presedintele Ligii Habitat. Iar tu vei ramane… neincalzit.

•Muta piesele de mobilier mari pe peretii exteriori. Sfatul este valabil, bineinteles, pentru incaperile care au mai multi pereti exterior si care sunt, de obicei, mai friguroase. „Cum locuiesc pe colt, la ultimul etaj, am cautat anul trecut solutii, oarecum empirice, pe internet“, povesteste Dumitru Stefan, curier in Targoviste. „Am mutat mobila pe peretii exteriori si camera a devenit, intr-adevar, mai calduroasa. Functioneaza, daca vreti, ca un al doilea perete.“ Daca recurgi la aceasta metoda, lasa, totusi, si un mic spatiu intre piesa de mobilier si perete. Altfel s-ar putea sa te trezesti, la un moment dat, cu mucegai.

•Monteaza folii antitermice transparente pe geamurile de la ferestre. Vei impiedica ca peste 40% din caldura interioara sa se piarda prin geam, asa cum se intampla de obicei, potrivit anumitor producatori de astfel de folii. „Nu arunca bani pe vopseaua asa-zis termoizolanta. Eficienta este aproape zero“, afirma inginerul din Sfantu Gheorghe.

•Aeriseste incaperile asa cum trebuie. „Camerele trebuie intotdeauna aerisite, chiar daca se mai face frig, pentru ca aerul sa circule“, spune Daniel Stan. Dar fa-o cu cap. „Pentru o aerisire corecta, ferestrele trebuie deschise zilnic cel putin 15 minute, avertizeaza Mereuta. „Iar caloriferul trebuie neaparat inchis. Daca doar rabatezi geamul, vei avea pierderi mai mari de caldura.“

•Pune covoare sau mochete pe gresie, linoleum si parchet, in timpul iernii. Vei impiedica, astfel, pierderile de caldura prin podea. In plus, picioarele tale nu vor mai fi la fel de reci. Si, dupa cum stii, toata caldura vine dinspre picioare.

•Mai pune o haina pe tine! „Poate suna nostalgic“, spune Daniel Stan. „Dar e cel mai bun sfat pe care pot sa-l dau oamenilor carora, dupa ce au aplicat diverse metode, nu le mai convine nicio solutie.“

Ponturi rapide pentru un bloc economic

• Convinge-ti administratia blocului sa accepte realizarea unei conducte comune de gaze naturale pe casa scarii, cu contor si contract individual pentru fiecare proprietar, pentru instalarea de centrale termice in fiecare apartament.

• Fa lobby pentru instituirea, in comun, a unor reguli stricte impotriva restantierilor.

• Determina-i pe membrii comitetului sa nu cheltuiasca bani din fondurile asociatiei decat pentru necesitati de natura tehnica, gen avarii, defectiuni sau altele.

• Informeaza-i pe toti proprietarii asupra consumurilor rationale de apa, gaze, curent

• Participa, fara bani, la actiunile comune in folosul asociatiei.

 
Sursa: Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania

Fa economii si la apa

O persoana care locuieste la oras consuma, la ora actuala, potrivit regiei Apa Nova, aproximativ 150 de litri de apa pe zi. Un dus inseamna 60 de litri, masina de spalat alti 40, in timp ce toaleta 10 litri. Tariful practicat in prezent pentru apa potabila este de 3,24 lei/mc (1 mc inseamna 1.000 de litri de apa), la care se mai adauga si taxa de canal de 0,72 lei/mc. Asta inseamna ca o familie formata din trei persoane cheltuieste cel putin 50 de lei/luna numai cu apa potabila.

Daca vrei sa consumi mai putin, macar la baie, poti achizitiona, cu preturi incepand de la 99 de lei, un rezervor de toaleta cu doua trepte ale fluxului de apa: 3 sau 6 litri. O solutie ceva mai scumpa pentru a face economii e instalarea de contoare. Ai nevoie de minim patru, cate doua pentru apa calda si rece de la baie, respectiv bucatarie. Cum un contor costa aproximativ 50 de lei, rezulta o investitie de 200 de lei, cu amortizare, deci, in jumatate de an.

Poti calcula care e consumul de apa al casei tale pe site-ul Apa Nova

</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">
Ai nevoie de bani? 10 ron/zi pentru 15.000 lei credit. Aplica</a></strong>
 
Vote it up
454
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza