Fără analize la înscrierea în şcoli sau grădiniţe

Şcolile care continuă să le solicite dezinformează părinţii.
 

Analize considerate până anul trecut a fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţă şi la şcoală, precum exudatul nazo-faringian şi examenul coproparazitar, nu mai sunt din acest an o obligaţie, conform legii. Cu toate acestea, din informaţiile HotNews, există încă şcoli care informează incorect părinţii în privinţa obligativităţii acestor analize. Legea precizează clar că analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie şi sunt obligatorii doar dacă copilul prezintă simptome de boală.

 

În caz contrar este un abuz al autorităţii şcolare asupra părinţilor, copiii fiind expuşi inutil unor analize care favorizează administrarea inutilă de antibiotice şi, consecutiv, apariţia rezistenţei la antibiotice. România este ţară europeană cu cea mai crescută rezistenţă la antibiotice, infecţii uşor tratabile în trecut devenind astfel dificil de vindecat.

 

„Reamintim tuturor şcolilor că nu este necesară prezentarea analizelor, exudat sau orice altă analiză medicală, la înscriere, ci doar a unei adeverinţe medicale pe care părinţii o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sănătăţii la solicitarea HotNews.

 

 

Medicii specialişti au explicat pentru Hotnews că identificarea unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul în nas sau faringe este un fenomen inofensiv, peste 30% din populaţia României fiind purtători sănătoşi ai acestor bacterii. Fenomenul este normal şi “nu este corelat cu un risc mai mare de îmbolnăvire, fiind relevant doar dacă te operezi în următoarele zile”, explică conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti.

 

Autorităţile nu au prevăzut însă în lege şi sancţiuni pentru grădiniţele şi şcolile care îşi dezinformează părinţii. “Este adevărat că ordinul nu prevede sancţiuni pentru unităţile şcolare care nu respectă întocmai ceea ce stipulează acest ordin”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews. “Dar cred că printr-o bună informare a părinţilor, cadrelor didactice şi medicilor putem evita situaţia în care copiii să fie supuşi unor analize inutile”.

 

Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniţă/şcoală sunt doar adeverinţă medicală şi avizul epidemiologic întocmite conform normelor legii. Prezentarea acestei adeverinţe medicale este obligatorie la începutul clasei 1, clasei a 5-a şi clasei a 9-a, conform Ministerului Sănătăţii. “Toate aceste norme sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii, care are competenţe în domeniul sănătăţii publice, şi Ministerul Educaţiei va realiza toate demersurile necesare aplicării lor întocmai”, a mai declarat ministrul Educaţiei pentru HotNews.  

Sursa: hotnews.ro 

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza