Extractul de ghimpe are efecte benefice asupra venelor

Administrate oral, saponinele din ghimpe au un efect con­­strictor asupra vaselor superficiale
 

Raspandit in multe zone din Europa si Africa, ghimpele este un arbust scund de padure. Frunzele „vesnic verzi“ nu sunt frunze adevarate, ci niste dilatari ale tulpinilor. Cate o floa­­re mica si alba apare in mijlocul fiecarei frunze primavara, urmata toamna de un fruct mic si rosu, ase­­manator ciresei.

Parti utile. Rizomul:
• Rizomii nucleati, cenusii si inconjurati de scobituri se cu­­leg toamna.
• Odata uscati, sunt trans­­formati in extracte.
• Rizomii sunt con­­ditionati in tablete, capsule, solutii buvabile sau creme.

Compusi activi. Compusii activi ai ghimpelui sunt substante cunoscute ca saponine steroide. Acestea exercita efec­­te benefice asupra venelor, imbu­­na­­tatind circulatia sangelui. Ele poseda de asemenea proprietati antiinfla­­mato­­rii.

Utilizari medicinale. Administrate oral, saponinele din ghimpe au un efect con­­strictor asupra vaselor superficiale (ve­­ne­­le de la suprafata pielii). Studii pe pa­­cienti au demonstrat ca ghimpele im­­bu­­natateste circulatia venoasa a mem­­bre­­lor inferioare si reduce hemoroizii. De aceea, planta este recomandata in tratamentul durerilor si crampelor pi­­cioa­­relor, al venelor varicoase si hemo­­roizilor. Poate fi combinata cu alte plante care protejeaza venele si capila­­rele, precum hamamelisul. Ghimpele este un leac bun pentru edeme (reten­­tie de apa). Studii clinice germane pu­­bli­­cate au demonstrat ca extractul de ghimpe reduce edemele membrelor inferioare la femei cu probleme venoa­­se cronice, ca rezultat al circulatiei proas­­te. Autorii acestor studii au con­­chis ca planta este un remediu sigur si eficient pentru aceasta boala. O echipa de cercetatori italieni a ajuns la aceeasi concluzie, aratand efectul ghimpelui asupra venelor membrelor inferioare. Ghimpele poate fi folosit si la comba­­terea problemelor venoase asociate sindromului premenstrual si contraceptiei orale. Rizomul este un laxativ usor, fiind remediu pentru cram­­pe. Are si efecte diuretice si antiinfla­­ma­­torii.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul du­­rerilor si crampelor picioarelor, al ve­­nelor varicoase, al hemoroizilor, cram­­pelor si edemelor Capsule (50 mg): Luati 1 capsula cu un pahar mare de apa de trei ori pe zi, in timpul meselor.
• In tratamentul durerilor si crampelor picioarelor si al venelor varicoase Cre­­ma: Masati picioarele cu crema, con­­form instructiunilor, o data pe zi, ince­­pand cu gleznele si urcand catre coapse.

Vote it up
273
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza