Anghinarea este un membru al familiei botanice care cuprinde armurariul, margareta si floarea-soarelui. Crescand pana la doi metri inaltime, are o corola mare, rosu cu verde. Florile tinere, inca nedeschise, se pot gati, iar bazele carnoase ale frunzelor micute, impreuna cu receptaculul, sau „inima“, sunt o adevarata delicatesa. Frunzele anghinarei contin diferite substante care au efect benefic asupra sanatatii daca sunt consumate in cantitatile recomandate, printre care cinarina (componenta activa cheie) si diferite flavonoide, in special luteolina.
Cum actioneaza. Cu toate ca extractul din frunzele de anghinare este popular in Germania de ceva timp, utilitatea lui a fost recunoscuta recent in alte tari europene. Studiile de laborator din Germania au aratat ca el ajuta la protejarea si regenerarea ficatului, ca urmare a unei intoxicatii. Cercetari stiintifice arata ca anghinarea stimuleaza productia fierii secretate de ficat, care apoi trece in duoden. Acest efect determina intrebuintarea cu succes a plantei in tratamentul persoanelor care digera prost grasimile. Studiile au demonstrat ca extractul din frunze de anghinare a redus nivelul colesterolului in sange la pacientii cu valori ridicate. Aceste descoperiri au fost confirmate si de alte de cercetari recente, si un alt studiu a aratat ca, in timp ce nivelul colesterolului LDL („rau“) a scazut, a crescut usor nivelul colesterolului HDL („bun“). S-ar parea ca aceste proprietati ale extractului de anghinare de a scadea colesterolul se datoreaza continutului sau de luteolina, care inhiba sinteza colesterolului de catre ficat.
Beneficii majore. Cinarina si flavonoidele din anghinare, printre care luteolina, sunt antioxidanti puternici care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor ficatului, la protejarea organismului de vatamari din cauza moleculelor de oxigen instabile (radicali liberi) si, prin urmare, la combaterea bolilor. Anghinarea contine inulina, o polizaharida care incetineste viteza cu care organismul digera mancarea. Aceasta proprietate se manifesta astfel: daca anghinarea este ingerata ca leguma, ea poate regla nivelul glicemiei dupa masa, ceea ce o face deosebit de folositoare pentru diabetici.
Mod de administrare
Dozaj: Pentru imbunatatirea digestiei, a functiei hepatice si a nivelului colesterolului: 2 capsule de 320 mg pe zi. Pentru imbunatatirea digestiei in perioadele de consum mare de grasimi: Pana la 6 capsule de 320 mg zilnic fie o data, fie in momente diferite pe parcursul zilei.