Expozitie de scaune

Designerul roman Alexandru Popovici va prezenta, din 7 decembrie, o expozitie neobisnuita, care reuneste 2.200 de idei
 

<p>

Povestea obiectelor din aceasta expozitie incepe in perioada comunista. S-a intamplat ca un muncitor de la Simerom, fosta fabrica de masini-unelte din Sibiu, a dorit sa se aseze pentru a lua masa, in timpul unei pauze, intre doua cicluri de productie. Pe atunci insa repausul nu era vazut cu ochi buni. „Chiar in zilele de sarbatori eram obligati sa muncim, iar noi veneam cu mancare si sprit si masinile-unelte mergeau in gol, de aceea se produceau multe pagube”, povesteste muncitorul.

Asa ca a inventat un fel de scaune-taburet, concepute astfel incat sa fie usor de ascuns in spatele unui stalp sau dulap, pentru a scapa in fata unui posibil control. Astfel, usor-usor, la Simerom a aparut o armata de scaune, distincte si improvizate din materiale aflate la indemana, ergonomice si incarcate de spirit revolutionar.

“Prin crearea unui astfel de obiect artefact, care sa consoleze lipsa de confort atat spirituala, cat si fizica, muncitorii au dat dovada de rezistenta si de creativitate, intr-un context politic de uniformizare”, spune designerul Alexandru Popovici. “Acesti muncitori au invins rigiditatea absurda a unui regulament si au reusit sa umanizeze un timp „industrial”, asezandu-se pe „taburetul fetis” in jurul unui pranz simplu, luat pe o masa metalica acoperita de o pagina de ziar.”

Dupa Revolutie, Alexandru Popovici a recuperat un singur scaun de acest gen si l-a reprodus in 2.200 de exemplare, botezandu-l VIC (Very Important Chair – Scaun Foarte Important).

Dupa ce a inceput sa-l expuna la Bucuresti, in mai multe galerii de arta, Alexandru Popovici a reusit a reusit sa capteze atentia lumii artistice.

Succesul l-a determinat sa lanseze proiectul VIC, pe care il defineste ca o adevarata aventura artistica. “Proiectul VIC, in maniera unui manifest filosofic si social, are ambitia de a reuni aproximativ 2.200 de artisti, in jurul unui taburet simplu in aparenta, dar care, prin povestea sa extraordinara, dezvaluie o natura umana si un mesaj filosofic pe cat de dens, pe atat de surprinzator”, spune Popovici.

Astfel, fiecare dintre artistii – cativa renumiti – care au acceptat sa se asocieze acestui demers, a fost chemat sa imagineze un avatar personalizat al acestui taburet VIC, urmandu-si stilul, in scopul organizarii unei manifestari culturale asemanatoare unui drapel, unei embleme de lupta contra opresiunii, pentru demnitatea umana si pentru libertate.

VIC a ajuns acum un proiect international, care a produs deja aproape 40 de scaune personalizate de artisti precum Alexandru Ciobotariu, Mihai Stănescu, Dorin Ștefan, Șerban Sturza, Radu Cioca, Guillaume Baychelier, David Kramer, Serban Savu, Mircea Suciu, Felix Deac, Vlad Olariu, Laurent Tourette, Fabien Monestier s.a.

Prima expozitie din cadrul acestui proiect va avea loc, pe 7 decembrie, la Galeria Baril din Cluj Napoca (in fosta Fabrica de Pensule), urmand sa fie deschisa publicului pana pe 2 februarie, iar cea de-a doua va fi inaugurata, in martie 2013, la Atelierul Z din Paris.

</p>

Vote it up
180
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza