Mersul la școală este un privilegiu

Un profesor a explicat cât de important este privilegiul educației, printr-un experiment simplu, dar eficient
 

Profesorul le-a propus elevilor săi un joc în care toți aveau un scop, dar porneau de pe poziții diferite. El a oferit fiecărui elev o bucată de hârtie și i-a rugat să o mototolească. Apoi, a mutat coșul de gunoi în fața clasei.

"Jocul este simplu. Voi reprezentați populația acestei țări. Și fiecare om din țară are o șansă de a deveni bogat și de a urca pe scara socială. Pentru a ajunge în top, tot ce trebuie să faceți este să aruncați hârtia în coșul de gunoi, stând în băncile voastre", le-a spus profesorul elevilor.

Copiii din spatele clasei s-au revoltat, argumentând că experimentul este nedrept, având în vedere că ceilalți colegi, care stăteau în rândurile din față, aveau o șansă mai mare de a nimeri coșul de gunoi.

Într-un final, elevii și-au încercat norocul și, așa cum era de așteptat, majoritatea celor din primele bănci au reușit să nimerească. Dintre cei din spate doar foarte puțini elevi au băgat hârtia mototolită în gunoi.

După ce fiecare elev a avut oportunitatea sa, profesorul le-a explicat: "Cu cât erai mai aproape de coșul de gunoi, cu atât aveai mai multe șanse. Așa arată privilegiul. Ați observat că doar cei care stăteau în spatele clasei s-au simțit nedreptățiți? În contrast, cei din fața clasei au fost mai puțin conștienți de privilegiul lor. Tot ce au putut vedea erau cei câțiva metri dintre ei și scopul lor".

"Treaba voastră, ca elevi care primesc o educație, este să fiți conștienți de privilegiul vostru. Și să folosiți acest privilegiu numit educație și să faceți tot posibilul să obțineți lucruri mărețe, dar pledând în același timp și pentru cei care stau în rândurile din spatele vostru", a concluzionat profesorul.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
281
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza