Excesul nu face bine

Chiar si acidul folic poate dauna daca dozele sunt prea mari
 
<p>Acidul folic este unul dintre rarele suplimente cu vitamine, care are efecte benefice evidente: de cand a fost adaugat in cerealele imbogatite, incepand cu 1990, riscul de nasteri cu anumite probleme a scazut foarte mult. Totusi, studii recente avertizeaza ca dozele prea mari de acid folic pot fi periculoase. Excesul poate mari riscul de aparitie a cancerului mamar si de colon. Mai rau, poti depasi nivelul recomandat daca iei multivitamine si consumi la micul dejun cereale imbogatite.
Nu exista riscuri de supradoza in cazul alimentelor bogate in folati (forma naturala a acestei vitamine), cum ar fi salata verde, fasolea si sucul de portocale. Deocamdata ar fi bine sa eviti consumul excesiv de acid folic din surse imbogatite artificial, este de parere cercetatorul Joel Mason, doctor la Universitatea Tufts.
“Stim de ani buni ca prea putini folati favorizeaza aparitia cancerului”, spune dr. Mason. “Acum se pare ca si prea mult acid folic poate fi nociv.”
„Daca mananci cereale bogate in acid folic si iei multivitamine, ar fi bine sa iei suplimentul numai din doua in doua zile”, spune expertul. Si fii atent la portia de cereale: e usor sa-ti pui dublu. </p>
Vote it up
95
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza