Evita arsurile solare si cancerul de piele

Multa lume se fereste sa-si expuna pielea la soare, dar acest lucru e esential pentru sanatate
 

Potrivit recomandarilor recente, trebuie sa-ti expui parti cat mai mari ale corpului la soare, fara protectie solara, timp de 10 minute pe zi – in afara cazului in care ai o piele foarte alba. Aceasta expunere scurta va stimula productia de vitamina D, care protejeaza impotriva unor forme de cancer si intareste oasele. Daca stai mai mult de 10 minute la soare:

• Foloseste o lotiune cu factor de protectie solara (FPS) de cel putin 15.

• Alege o crema sau lotiune de protectie solara cu spectru larg (UVA si UVB).

• Foloseste cel putin 2 linguri de lotiune cu protectie solara pentru a acoperi tot corpul.

• Reaplica protectia solara la fiecare doua ore si dupa ce intri in apa, chiar daca este o crema rezistenta la apa.

Ce inseamna UVA si UVB?

Razele UVA sunt cele mai numeroase si patrund in tesut in profunzime. Acestea duc la imbatranirea pielii dar si la anumite tipuri de cancere. Ele sunt la fel de puternice pe tot parcursul anului, ataca fibrele de colagen si elastina si produc cantitati uriase de radicali liberi.

Razele UVB sunt mai scurte decat cele UVA, raman in stratul superficial al pielii, fiind raspunzatoare pentru bronz, arsuri si inflamatii. De asemenea, favorizeaza imbatranirea si duc la aparitia cancerului cutanat.

Un SPF mare inseamna mai multa protectie impotriva razelor UVB, care cauzeaza arsurile la nivelul epidermei, insa un factor de protectie, oricat de mare ar fi, nu va va proteja impotriva razelor UVA. Protectia impotriva razelor UVA este data de substante speciale care realizeaza un film protector la nivelul pielii. Asigurati-va ca ati aplicat indeajuns de multa crema. O pelicula fina, aplicata doar dimineata, nu inseamna ca v-ati protejat. Cum, in ultimii ani, puterea razelor ultraviolete s-a amplificat, este indicat sa folosim o crema de protectie de minimum 15 atunci cand ne aflam in oras si de minimum 30 cand ne aflam pe plaja.

Cum alegi lotiunile de protectie solara?

Va deruteaza sumedenia de produse de protectie solara din farmacii? Tineti cont de urmatoarele detalii:

• Un FPS de minimum 15. Aceste produse blocheaza 93% din radiatiile UVB, daca le reaplicati frecvent. Un produs cu FPS 30 blocheaza inca 4%, iar unul cu FPS 50, inca 6%. FPS nu masoara protectia impotriva razelor UVA.

• Ingrediente care filtreaza radiatiile UVA. Majoritatea produselor actuale de protectie solara ofera protectie „cu spectru larg“, adica protejeaza atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a celor UVB. Insa unele nu ofera protectie UVA adecvata. Pentru siguranta, folositi produse cu avobenzon (Parsol 1789) sau ecamsul (Mexoryl), care absorb radiatiile UVA. (Din pacate, ele inseamna si un pret mai mare.) De asemenea, cautati produse cu dioxid de titan sau oxid de zinc, care reflecta radiatiile UVA, in loc sa le absoarba.

• O data a expirarii care va permite sa folositi produsul toata vara.

 

Vote it up
70
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza