Evaluati-va perspectiva asupra vietii

Cercetatorii din domeniul psihologiei concluzioneaza: suntem ceea ce gandim
 

Capacitatea de a vedea aspectele pozitive ale unei situatii, chiar si atunci cand va confruntati cu dificultati, va poate schimba viata. Va ajuta sa va dezvoltati o atitudine constructiva, care favorizeaza increderea in propria persoana si senzatia de a avea lucrurile sub control. Pe de alta parte, sentimentul ca nu puteti influenta evenimentele duce la stres si anxietate.

„Daca credeti ca puteti sau credeti ca nu puteti, aveti dreptate in ambele cazuri“, spunea producatorul de automobile Henry Ford. Cu alte cuvinte, gandurile noastre tind sa ne determine comportamentul. Este concluzia la care a ajuns Henry Ford dupa ce evaluase atitudinea lucratorilor sai.

Oamenii de succes afirma adesea ca a avea „o atitudine pozitiva“ este o componenta esentiala a succesului lor. Cercetatorii din domeniul psihologiei au ajuns la o concluzie similara: suntem ceea ce gandim.

Poate ati observat ca suntem atrasi in mod firesc de oamenii fericiti si cu o atitudine pozitiva, nu de cei pe care-i percepem drept negativi. Si ca tindem sa-i evitam pe cei care se plang tot timpul sau care sunt mereu tensionati.

Oamenii care gandesc pozitiv se asteapta la rezultate favorabile. Ei se concentreaza asupra gandurilor, cuvintelor si imaginilor care ii propulseaza spre crestere, succes si fericire – iar acestea le dau un plus de energie.

Consilierul american pentru dezvoltare personala, Anthony Robbins, pune in evidenta o distinctie importanta intre oamenii „de succes“ si cei „lipsiti de succes“. El afirma ca persoanele din cele doua categorii interpreteaza experientele trecute in moduri total diferite. Oamenii de succes nu staruie asupra greselilor pe care le-au facut. Le dau deoparte ca pe niste erori, ca pe niste „accidente“ neplacute si nesemnificative. Se concentreaza asupra viitorului, a urmatorului obiectiv, si se asteapta sa reuseasca, indiferent ce s-a intamplat in trecut. Pe de alta parte, persoanele care nu se bucura de succes tin minte greselile, deseori le repeta la nesfarsit in imaginatia lor si presupun ca le vor face din nou. Care e diferenta dintre cele doua categorii? Foarte simplu: atitudinea. Daca vreti sa reusiti, trebuie sa va asteptati sa reusiti. Nu veti avea niciodata succes daca va asteptati sa dati gres. Bunul cel mai de pret este atitudinea pozitiva.

Daca aveti deseori ganduri negative si simtiti ca nu aveti nici un control asupra evenimentelor, puteti combate acest tip de gandire invatand sa cautati aspectele pozitive in orice situatie.

Vote it up
413
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza