Europeanul Anului este o româncă

Câștigătorul premiului EUROPEANUL ANULUI 2016, oferit de Reader's Digest, este o româncă: Laura Codruța Kövesi
 

Distincția recunoaște lupta curajoasă și susținută a Laurei Codruța Kövesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție din România (DNA), împotriva corupției la nivel înalt. În calitate de șefă a agenției în fruntea căreia a fost numită în mai 2013, a trimis în judecată un fost prim-ministru și a pus sub acuzație zeci de parlamentari, judecători și magnați ai afacerilor.

În fiecare an, editorii Reader's Digest din Europa nominalizează mai mulți europeni care au avut o influență majoră asupra unei probleme contemporane presante și care au făcut, prin rezultatele lor, ca lumea să fie un loc mai bun pentru semenii lor. Este a doua oară când un român câștigă acest premiu; în anul 2010, l-a primit Iana Matei, președintele fundației Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruța Kövesi reprezintă un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader's Digest le promovează. 

Numărul de februarie al tuturor edițiilor europene ale revistei Reader's Digest, a cărei ediție românească este deținută de Tarsago România, include un profil detaliat al Laurei Codruța Kövesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezintă modul în care fosta jucătoare de baschet și studentă la Drept, care și-a urmat tatăl în cariera de procuror, a declanșat cel mai mare cutremur politic care a zguduit România de la căderea comunismului, în 1989.

 

În articol se precizează că, în primele nouă luni ale anului trecut, DNA a dus acuzații de corupție împotriva a peste 800 de persoane. Printre cei puși sub acuzare, în anul 2015, de DNA se numără patru miniștri, zece primari ai unor orașe mari, nouă președinți de consilii regionale și 14 foști sau actuali membri ai parlamentului. Un raport al Comisiei Europeane a elogiat agenția condusă de Laura Codruța Kövesi pentru „rezultatele sale neîntrerupte“ în lupta împotriva corupției din România. „Lupta împotriva corupției rămâne cea mai mare provocare și cea mai mare prioritate“, spune Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei. „Salutăm progresul realizat până acum.“ 

În prezent, aproape 120 de procurori lucrează la peste 6.000 de cazuri de corupție, în jur de 90 la sută dintre procese încheindu-se cu o condamnare. În articol este citat și un sondaj realizat de INSCOP Research în septembrie 2015, conform căruia 61 la sută dintre români au declarat că au încredere în DNA, sub conducerea Laurei Codruța Kövesi, în timp ce doar 12 la sută aveau încredere în Parlament 

Notă referitoare la Premiul Europeanul Anului, oferit de Reader's Digest

De la lansarea acestui premiu unic, în urmă cu 21 de ani, revista a omagiat oameni care, fără a fi celebrități, s-au dedicat unor campanii umanitare privind probleme ca violul, tortura, traficul de persoane, HIV/SIDA și drepturile femeilor, dar și personalități care au reușit să aibă o influență pozitivă asupra societății din care fac parte.

 

Câștigătorii din anii trecuți sunt: 

2015: Felix Finkbeiner – campanie globală de plantare a copacilor

2014: Thomas Minder – reducerea exceselor corporațiilor elvețiene

2013: Agnieszka Romanzewska-Guzy – libertatea presei în Belarus

2012: Isabel Jonet – campanie pentru băncile de alimente

2011: Monika Hauser – ajutor pentru victimele violului în timpul războiului

2010: Iana Matei – sprijin pentru victimele traficului de persoane

2009: Joachim Franz – ciclist care militează împotriva HIV/SIDA

2008: Maria Nowak – microfinanțări în sprijinul celor nevoiași

2007: Dr. Ruedi Lüthy – clinici pentru victimele provocate de SIDA în Zimbabwe

2006: Ayaan Hirsi Ali – luptă pentru drepturile femeilor musulmane

2005: Leonid Roshal – medic care a intervenit în timpul masacrului din Beslan

2004: Peter Eigen – fondatorul organizației Transparency International

2003: Simon Pánek – fondatorul organizației People in Need

2002: Eva Joly – politician și judecător în cazul Elf-Aquitaine

2001: Linus Benedict Torvalds – inventatorul sistemului de operare Linux

2000: Paul van Buitenen – a dezvăluit corupția din cadrul Comisiei Europene

1999: Dr Inge Genefke – recuperare pentru victimele torturii

1998: Pete Goss – în timpul unei curse de yachting, a salvat un alt concurent de la înec

1997: Frederic Hauge – luptă împotriva poluării nucleare

1996: Părintele Imre Kozma – ajutor pentru cei fără adăpost și vârstnici

Vote it up
131
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza