Esti optimist, traiesti mai mult

Un studiu realizat pe o perioada de 80 de ani dezvaluie secrete surprinzatoare ale longevitatii 
 
<p>Este aproape imposibil sa realizezi un asemenea studiu: sa urmaresti oamenii din copilarie pana la batranete, observandu-le obiceiurile si tipurile de personalitate, pentru a vedea care sunt cele mai bune pentru sanatate pe termen lung. Aproape imposibil, dar nu in totalitate. Lucrarea „The Longevity Project“ („Proiectul longevitatii“) (editura Hudson Street Press), scrisa de psihologii dr. Howard S. Friedman si dr. Leslie R. Martin, ofera sfaturi pentru prelungirea duratei de viata, pe baza unui studiu inceput in anul 1921, in care au fost urmariti 1.500 de baieti si fete, timp de opt decenii.

„Cea mai buna modalitate de a vedea de ce unii oameni tr[iesc foarte bine si la optzeci de ani, in timp ce altii mor tineri, este sa urmaresti acele persoane intreaga lor viata“, spune Friedman. Rezultatele ob\inute au demontat multe convingeri bine impamantenite. Asadar, iata cateva dintre cele mai mari surprize ale studiului lui Friedman si cele mai utile sfaturi:

• Oameni pe care te po\i baza. „Elementul cheie care prezice o viata lunga este unul la care nu ne-am asteptat niciodata: constiinciozitatea. Nu intotdeauna cei mai veseli copii au fost cei care au trait cel mai mult, ci aceia care si-au facut temele si ai caror parinti spuneau adesea: «Are capul pe umeri». Acestia si-au dezvoltat tipare de comportament sanatoase, pe care si le-au mentinut in timp. Cei pe care, in copilarie, nu te puteai baza, dar au devenit mult mai responsabili la maturitate, au trait si ei mai mult“.

• Fericirea este un rezultat, nu o cauza. „Este bine cunoscut faptul ca oamenii fericiti sunt mai sanatosi. Ei presupun ca fericirea ii face sa aiba o stare de sanatate mai buna, dar nu am ajuns la aceasta concluzie. Sa ai un loc de munca la care sa te duci cu placere, o educatie corespunzatoare, o relatie buna si stabila, sa te implici in viata celorlalti – aceste lucruri duc la o stare de sanatate buna si la fericire“.

• Stresul nu este atat de rau. „Auzi intotdeauna vorbindu-se despre pericolele stresului, dar cei care sunt cel mai implicati si dedicati scopurilor urmarite sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. Nu este bine sa te simti coplesit de stres, dar oamenii care infloresc si prospera sunt cei care nu incearca sa se relaxeze sau sa iasa la pensie mai devreme, ci cei care isi asuma provocarile si sunt consecventi“.

• Fa parte din grupurile sociale potrivite. Daca vrei sa fii mai sanatos, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te gandesti la tipul de persoane alaturi de care iti petreci timpul. Daca este vorba de persoane care ii ajuta pe ceilalti, devii si tu mai de incredere, in sensul ca ceilalti se pot baza mai mult pe tine asa ca ai un motiv ca sa te trezesti de dimineata si nici nu mai iesi noaptea in oras sa bei ceva. Unul dintre secretele longevitatii este sa te alaturi grupurilor sociale si sa iti alegi hobby-uri sau un loc de munca care sa te faca sa adopti tipare mai sanatoase de comportament si activitati utile. Este o modalitate treptata, dar eficienta de a te schimba“. </p>

Vote it up
151
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza