Este vremea recoltei

Natura e darnică. Dar nu fără un preţ care, cel mai adesea, este plătit cu sudoarea fermierilor
 

Merişoarele cresc în mijlocul mărăcinişurilor şi al mlaştinilor nisipoase. Pentru a le recolta, fermierii ameri-cani inundă terenul uscat pe care cresc merişorii cu aproape 45 de centimetri de apă. Fructele sunt îndepărtate de pe tulpină dacă se agită uşor apa din jurul tufelor, prin mişcări regulate. Apoi merişoarele se „pescuiesc“de la suprafaţa apei.

 

Când plantele de soia încep să îşi piardă frunzele şi boabele să joace în teaca lor, fermierii brazilieni ştiu că a venit timpul culesului – cu ajutorul maşinilor imense de recoltat.

 

Porumbul este folosit, în mare parte ca hrană pentru animalele de fermă. În Manitoba (Canada), 68 la sută din grăunţe ajung în burţile vacilor, porcilor şi altor animale. Iar o mică parte ajunge la distilerie, unde este transformat în whisky.

 

 

Ceaiul este cultivat în multe ţări. În Munnar, plantele de ceai sunt crescute la o altitudine de 2.200 de metri deasupra nivelului mării. Mica aşezare din India a devenit astfel faimoasă pentru cultura sa de ceai negru. Înainte ca frunzele să îşi elibereze aroma tare în ceştile din întreaga lume, acestea trebuie să fie culese manual, fermentate şi apoi uscate cu grijă.

 

Meiul este o plantă care are ne-voie de puţină apă pentru a supravieţui. De aceea creşte în regiunile mai secetoase. Pentru tribul Dogon din Mali, în vestul Africii, această iarbă gustoasă este un element vital al existenţei. La vremea recoltei, bărbaţii şi femeile strâng doar ştiuletele plantei, care poate atinge înălţimi de peste doi metri. Meiul este folosit pentru făină, găluşti şi diverse fierturi.

 

În fiecare an, fermierii din Uniunea Europeană produc aproape 60 milioane de tone de cartofi. Furca din imaginea alăturată mai este rareori folosită în ziua de astăzi. Locul i-a fost luat, în zilele noastre, de maşini motorizate şi complicate.

 

Cultivatorii de orez din Vietnam beneficiază de recoltă şi de trei ori pe an. Dar acest lucru nu se lasă fără dureri de spate: plantele de orez sunt tăiate manual şi apoi împrăştiate la soare, pentru a fi uscate.

Vote it up
277
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza