Este eficientă homeopatia?

Ce spun studiile clinice despre efectele homeopatiei  
 

Articole similare

Majoritatea studiilor clinice demonstrează că homeopatia are efect. Însă aceste studii demonstrează doar eficiența medicamentului homeopat prin raport cu un placebo, fără să poată explica în ce fel acționează, fiind atât de diluat.

Altfel spus, modul de acționare nu este nici până astăzi demonstrat și explicat, deși principiul acțiunii sale a fost confirmat. Două tipuri de studii o demonstrează. Primele au fost făcute conform principiului de dublu-orb contra placebo (nici pacientul, nici medicul nu știu dacă e vorba de medicamentul adevărat sau de placebo). Celelalte au adus un serviciu medicinei: într-o boală anume, pacienții tratați cu remedii homeopate sunt, per ansamblu, mai puțin bolnavi, au un confort de viață mai bun și suferă de mai puține efecte secundare.

În Franța, societatea de homeopatie a recenzat 32 de studii făcute în ultimii zece ani, în dublu-orb față de placebo: unul singur nu demonstrează un efect superior față de placebo, celelalte 31 sunt în favoarea homeopatiei.

Astfel, în 2007, British Homeopathic Journal a publicat rezultatele unui studiu asupra copiilor hiperactivi urmăriți mai mult de 12 luni și care demonstrează eficiența tratamentului homeopat în raport cu placebo.

O medicină pentru cei săraci

Între țările în care homeopatia este cel mai bine dezvoltată, India ocupă un loc fruntaș, din cauza sărăciei și a sistemului social bazat pe caste, care nu oferă posibilitatea de a alege și persoanelor defavorizate.

În țările cele mai defavorizate, în Africa, în mod special, asociațiile umanitare utilizează cu succes homeopatia, care este eficientă și ieftină totodată.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”

 

 

Vote it up
217
Ai votat deja!Voteaza