Marea Piramida din Giseh, construita in secolul al XXVI-lea i.Cr., este una dintre cele mai studiate constructii din lume. De-a lungul secolelor, faptele reale s-au amestecat cu imaginatia in numeroase teorii privind piramida. Una dintre cele mai neortodoxe teorii ii apartine filozofului american Manly Hall, care credea ca a fost construita de supravietuitorii continentului pierdut, Atlantida.
Parapsihologul Edgar Cayce afirma ca aceasta piramida e un depozit de cunostinte ale umanitatii, incorporate intr-un cod inca nedescifrat. La un moment dat, s-a afirmat ca forma piramidala ii confera puteri speciale.
In anii 1940, inginerul ceh Karel Drbal a pus la punct o noua metoda de a pastra lamele de ras ascutite. El a creat o macheta din carton in miniatura, de 15 cm, a Marii Piramide din Giseh, orientata pe directia nord-sud, si a plasat inauntru o lama de ras, despre care a sustinut ca a rezistat la 100 de utilizari. Curiozitatea lui Drbal a fost starnita de afirmatia lui Antoine Bovis, conform caruia vietatile mici care au ajuns in camera funerara a regelui nu s-au descompus dupa moarte.
Interesul pentru capacitatile misterioase ale piramidei a condus si la alte teorii de potentiale vindecari, conservare a mancarii si efecte neobisnuite de meditatie.