Enigma Chartres

Monumentala catedrala gotica Notre-Dame domina orizontul unui mic targ si continua sa-i nedumereasca pe istorici
 
 
Splendida catedrala din secolul XII din oraselul Chartres, din nordul Frantei, este o veche enigma. Putini dintre cei care o viziteaza nu raman impresionati de aura sa puternica. Caci Notre-Dame este o uriasa dilema, o ecuatie inca nerezolvata, dar nu una redata pe hartie, ci in blocuri de piatra si vitralii realizate cu o asemenea maiestrie, incat si astazi, la mai bine de 800 de ani dupa construirea catedralei, frumusetea sa inca ii mai inmarmureste pe vizitatori. Crestini evlaviosi continua sa asiste la slujbe, arhitecti si istorici o viziteaza incercand sa-i dezlege misterele.

Actuala catedrala a fost inceputa dupa un incendiu din 1194, dar locul pe care se afla Notre-Dame are mai de mult conotatii spirituale.
Crezand ca pot folosi energia Pamantului, constructori preistorici au ridicat un dolmen (doua sau trei pietre solide, necizelate, avand deasupra una mare, plata) la Chartres. Se credea ca toti cei care intra in sala dolmenului vor fi revitalizati de fortele naturale ale Pamantului. Cu timpul, acest loc – care continea si o fantana si o movila construite in apropiere – a ajuns sa fie venerat ca loc sfant.
Mai tarziu, dar tot in epoca precrestina, druizii (preoti celti din Gallia si Anglia) au infiintat la Chartres un colegiu care a devenit centru pentru invataturile lor. Raspunzand unei viziuni profetice, acesti preoti din vechime au sculptat in lemn o statuie cu Fecioara si Pruncul, pe care au numit-o Fecioara de Sub Pamant. In secolul III crestinii au descoperit statuia innegrita de vreme si de atunci incolo au numit-o Fecioara Neagra.
Pe acest loc sacru a fost construita prima dintre bisericile inchinate Maicii Domnului, inaugurand astfel aici o serie de cladiri incununata de capodopera gotica pe care o vedem astazi.

Exista o multime de teorii privind sursa de inspiratie pentru catedrala. Conform legendei, cunostintele avansate de arhitectura necesare pentru o asemenea constructie in epoca medievala au fost aduse din Orient de Cavalerii Templieri. Acestia erau noua cavaleri francezi care au fost convinsi de Bernard de Clairvaux, fondatorul ordinului monahal cistercian, sa-si abandoneze bunurile lumesti si sa plece in cautarea „tainelor“ ingropate in sanctuarul de sub ruinele templului lui Solomon din Ierusalim. In timpul celor zece ani de cautari, cavalerii au fost banuiti de activitati oculte.
Cand s-au intors in Franta in 1128, s-a zvonit ca gasisera Sfantul Chivot, o racla care ar fi continut tainele legii divine care guverneaza numerele, greutatea si masurile, inclusiv asa-numitul numar de aur, 1,618. Raportul 1:1,618, sectiunea sau mijlocul de aur, era considerat a fi deosebit de placut din punct de vedere estetic si guverneaza o mare parte din arta si arhitectura Renasterii si de mai tarziu.

Intoarcerea cavalerilor a coincis desigur cu inflorirea initiala a arhitecturii gotice in Europa si construirea primei catedrale gotice in Chartres a inceput sase ani mai tarziu. In 1194 un incendiu a distrus cea mai mare parte a noii structuri, dar in urmatorii 30 de ani, zidari, sticlari, sculptori, geometri, astronomi si alti mestesugari au creat un imens sanctuar, ale carui proportii, orientare, pozitie si simbolism au stimulat sufletul si au inviorat spiritul vizitatorilor de atunci si pana astazi.
„Centrul sacru“ al catedralei se afla intre a doua si a treia nisa a balconului corului. Aici s-a aflat initial altarul. La circa 37 m sub centrul sacru este apa din fantana druidului. Inaltandu-se la exact aceeasi distanta deasupra centrului sacru este varful boltii gotice a catedralei.
Nimeni nu stie daca aceasta simetrie a fost intentionata sau intamplatoare, dar acest lucru nu diminueaza maretia spirituala a locului. Se spune ca are puterea de a transforma oamenii, de a-i aduce intr-o stare spirituala superioara, asa cum se spunea ca prefaceau alchimistii metalul grosolan in aur.

Pelerinii care ajungeau pe pragul catedralei, la Marea Poarta Vestica, descopereau ca aveau o tinuta mai dreapta, cu capetele ridicate. Caci interiorul catedralei pare sa aiba asupra trupului un efect de inaltare, ca si cum l-ar pregati pentru misterioasele energii ale Pamantului care emana de dedesubt si pentru inspiratia divina de deasupra.
Desi adevarata natura a semnificatiei spirituale a catedralei poate sa ramana un mister, semnificatia ei pamanteana este evidenta in multele sale copii, incluzand Reims, Bourges, Amiens si Beauvais. Dar in timp ce aceste catedrale au o valoare arhitectonica, fascinatia intrinseca a catedralei Chartres este unica.

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza