Energie de la oameni

Afla cele mai noi moduri de a produce energie, care iti pot ajuta atat bugetul, cat si planeta
 
<p>
Dinamurile umane
Solutiile inteligente pentru generarea energiei verzi nu trebuie sa implice neaparat o tehnologie de ultima generatie, care sa te lase cu gura cascata. Ar fi bine sa ne amintim ca o mare sursa de energie, una extrem de la indemana, pe care o purtam pretutindeni, sunt picioarele noastre. Asa ca hai la treaba!

1 - In fiecare zi, milioane de fanatici ai sportului incearca sa arda grasimile din corp pedaland pe bicicletele statice de acasa. Si mai multe milioane de biciclete aduna praf, nefolosite si cazute in dizgratie, dupa ce proprietarii lor si-au pierdut motivatia de a le mai folosi. Dar ce-ar fi daca pedalatul nu ar arde doar grasimile, ci ar mentine la cote scazute facturile pentru combustibil? La un pret de doar 260 de euro, generatorul Pedal-a-Watt poate fi folosit cu bicicletele normale. Acesta utilizeaza roata din spate pentru a porni un generator, care creeaza electricitate. Cu cat pedalezi mai mult, cu atat produci mai multa electricitate. Conform inventatorilor, un adult sanatos poate genera pana la 300 de wati in timp ce pedaleaza. E nevoie de cinci wati pentru a incarca un telefon mobil, de pana la 20 de wati pentru a alimenta un bec ecologic si in jur de 200 de wati pentru a tine aprins un televizor. Daca nu vrei sa folosesti pe loc electricitatea, o poti pastra intr-o baterie. O ora de exercitii ar trebui sa genereze suficienta energie pentru a alimenta cinci becuri timp de trei ore. Dispozitivul poate fi comandat pe pagina de internet a producatorului.

2 - Daca nu-ti place sa mergi pe bicicleta, dar ai spatiu pentru un ring de dans, iti poti invita prietenii la o petrecere generatoare de energie. Ringul de Dans Sustenabil transforma miscarile dansatorilor in electricitate, care alimenteaza o serie de lumini sub picioarele lor. Podeaua este realizata din placi care se comprima pana la 10 milimetri, in momentul in care cineva calca pe ele, activand astfel un generator intern. Fiecare dansator poate produce in acest fel intre 5 si 30 de wati de electricitate, suficient pentru un bec, in timp ce un ring de dans plin scoate chiar 3,5 kilowati. Daca dansatorii ar zabovi pe ring pret de o ora, curentul ar fi suficient pentru consumul de electrictate al unei gospodarii medii timp de un an.
Ringul de dans a fost instalat, recent, chiar intr-un club de noapte din Rotterdam, iar o varianta in miniatura poate fi inchiriata pentru petreceri. Ringul poate fi inchiriat pe pagina de internet a producatorului.

3 - Aceeasi tehnologie a fost aplicata pentru a utiliza energia oamenilor in garile aglomerate, in mall-uri sau pe stadioane. Sistemul de podele Powerleap poate genera 10 wati de energie la fiecare pas.

Pentru mai multe produse intra pe…
1    www.econvergence.net
2    www.sustainabledanceclub.com
3    www.powerleap.net

Solutii solare

Nu trebuie neaparat sa transpiri pentru a genera o rezerva proprie de electricitate. O multime de gadgeturi transforma razele solare in energie, care poate fi folosita in timp ce tu stai si te bronzezi.

4 - Designerul new yorkez Andrew Schneider a inventat bikini-ul solar. Acesta incarca un smartphone sau un laptop, in timp ce persoana care-l poarta face plaja. Fiecare costum de ba-ie (cu preturi ce incep de la 380 de euro) are 40 de dungi subtiri fotovoltaice, care se conecteaza cu dispozitivele electronice prin intermediul unui USB. Costumele pot fi comandate online.

5 - In timp ce te bucuri de soare, poti sa si gatesti folosind energia acestuia. Gratarul din inox Cookup Inox concentreaza razele solare pe suprafata sa, incingandu-se la 200°C. Suficient de mult pentru a coace un pui intr-o ora. Gratarul costa 200 de euro si nu foloseste carbuni sau gaz, ceea ce-l face tocmai bun pentru a fi utilizat pe plaja. Din pacate, se si raceste de cate ori soarele se ascunde dupa vreun nor. Poate fi achizitionat de pe internet.

6 - Dupa o zi la soare in care ti-ai realimentat atat propriile baterii, cat si pe cele ale telefonului, poti folosi lumina solara pentru a extermina intr-un mod bland insectele care te sacaie. La doar 18 euro, Gotcha! e un adevarat ucigas de insecte. Alimentat cu energie solara, aparatul atrage mustele, tantarii si alte insecte cu un led alimentat cu energie de la Soare. Ele sunt apoi omorate de o plasa cu voltaj mare. Dispozitivul contine doua panouri solare si are o autonomie de cinci ore pe timpul noptii, dupa ce a fost complet incarcat.

Economiseste energie

Dispozitivele verzi nu au fost concepute doar pentru a genera energie. Cele mai bune dintre ele pot reduce, in mod direct, facturile de intretinere ale casei.

7 - O gospodarie tipica pierde anual in jur de 40 de euro din cauza aparatelor electronice, cum ar fi televizorul sau radioul, tinute in standby. BugPlug este antidotul pentru beculetul rosu de standby. Sta pe un raft si este conectat prin cablu la televizor, DVD sau radio. Cand senzorii de miscare incorporati detecteaza ca nu e nimeni in camera, taie alimentarea cu energie electrica catre dispozitive. BugPlug are si un timer care poate fi programat sa porneasca sau sa opreasca aparatele cand tu ajungi sau pleci din casa. Poate fi comandat online din Polonia.

8 - Pentru baie, putem apela la Waterpebble, un dispozitiv ingenios, cu un pret de 11 euro. Acesta te ajuta sa faci economie de apa cand te speli. Montat pe dus, aparatul contorizeaza cata apa se duce pe scurgere. Ca reper, iti contorizeaza mai intai primul dus, dupa care iti semnalizeaza, folosind leduri de tipul luminilor de semafor, momentul cand ar trebui sa termini spalatul. La fiecare dus, iti reduce automat timpul cu cateva fractiuni de secunda si te ajuta, astfel, sa economisesti apa. Poate fi resetat oricand. Si poate fi achizitionat de pe internet.

9 - Exista solutii si pentru soferii care vor sa economiseasca benzina. Conceput pentru utilizatorii de iPhone si iPad, aplicatia de navigatie prin satelit Bosch Navigation 1.5 costa 49,99 de euro si iti ofera rute alternative, care salveaza timp sau kilometri. Dispozitivul are si o functie de eco-navigatie, care te ajuta sa-ti faci traseul, oferind cel mai eficient consum. Potrivit producatorului, harta nu e disponibila acum decat pentru cateva tari din vestul Europei, dar va fi extinsa in perioada urmatoare si pentru celelalte, inclusiv Romania.

Pentru mai multe produse si comenzi…
4    www.solarcoterie.com
5    www.idcook.com/en/80-cookup-inox.html
6    www.amazon.co.uk/Portable-Powered-Insect-Mosquito-Killer/dp/B000MWYJ7G
7    http://ahandoh.com/new/portfolio/bugplug
8    www.waterpebble.com
9    http://itunes.apple.com/gb/app/bosch-navigation-uk-ire/id400203215

</p>
Vote it up
355
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza