Enchiladas cu porc si spanac

Farmecul bucatariei mexicane este dat de topping-urile de tip salata, care contrasteaza apetisant cu ingredientele picante

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 15-20 de minute

Ingrediente:

2 lingurite de ulei de masline extravirgin
115 g carne slaba de porc, tocata
1 ceapa, tocata
1 catel de usturoi, tocat
1 lingura de boia iute, sau dupa gust
1 lingura de paprika
1 lingurita de chimen macinat
500 ml supa simpla (vezi pagina 28)
1 si 1/2 lingura de masa harina (faina de porumb mexicana) sau 1 si 1/2 tortilla de porumb, prajita si sfaramata
2 lingurite de zeama de lamaie sau limeta
12 tortillas de porumb
sare si piper
4 linguri de branza de vaci, pentru servit

Umplutura de spanac si branza:

750 g spanac
1/2 lingurita de chimen macinat
3 cepe verzi, feliate subtire
340 g branza de vaci
30 g branza mozzarella, taiata cubulete
30 g branza Cheddar, rasa

Topping gen salata:

3 cepe verzi, feliate subtire
4 linguri de coriandru, tocat
1 salata Little Gem, taiata fasiute
15 ridichi, taiate cubulete
15 masline negre, fara samburi, feliate
3 rosii, taiate cubulete

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se adauga carnea de porc, ceapa si usturoiul. Se calesc, amestecand, pana cand ceapa s-a inmuiat, iar carnea incepe sa se patrunda.

Se adauga boiaua, paprika si chimenul. Se gatesc 1-2 minute, dupa care se pune zeama de legume si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe 10 minute, amestecand ocazional.

Se amesteca masa harina cu 4 linguri de apa, pana se obtine o pasta omogena, care se introduce in cratita. (Sau se adauga tortillas prajite si sfaramate.) Se da totul in clocot, amestecand, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe 15 minute. Se adauga zeama de lamaie, sau de limeta, si se asezoneaza dupa gust. Sosul trebuie sa aiba consistenta smantanii.

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Pentru a prepara umplutura, se spala spanacul si se pune intr-o oala mare, apoi se acopera oala si se fierbe timp de 2 minute, sau pana cand frunzele se inmoaie si devin fragede – apa ramasa pe frunze, dupa spalare, aduce suficienta umezeala. Se scurge spanacul, apoi se preseaza, ca sa se indeparteze tot lichidul, dupa care se toaca.

Se amesteca spanacul cu chimenul, ceapa verde, branza de vaci si jumatate din cantitatile de mozzarella si Cheddar. Se asezoneaza dupa gust.

Se aduce sosul din nou la stadiul de fierbere lenta. Se inmoaie o tortilla in sos pentru 30 de secunde – exact cat sa se inmoaie. (Nu se lasa tortilla in sos mai mult, caci se va dezintegra.) Se asterne pe o farfurie si se pune deasupra o lingura din compozitia cu spanac. Se ruleaza, apoi se asaza intr-un recipient special pentru cuptor, adanc, termorezistent, cu dimensiunile de 38 x 25 cm. Se procedeaza la fel cu restul de tortillas si de umplutura.

Se toarna restul de sos peste rulourile de tortillas – ele trebuie sa fie acoperite cu sos circa o treime. Se presara deasupra restul de branza mozzarella si de Cheddar. Se coc 15-20 de minute, sau pana cand enchiladas sunt fierbinti, iar branza s-a topit.

Intre timp, se amesteca toate ingredientele pentru topping-ul gen salata. Se servesc enchiladas cu acest topping, stropite cu smantana.

Cateva idei:

• Pentru a prepara enchiladas, se pot lua tortillas mici de grau, in locul celor de porumb.
• In locul spanacului proaspat se poate folosi cel congelat: se dezgheata 500 g de frunze si se preseaza, indepartand excesul de apa.
• Pentru o umplutura mai untoasa, se inlocuieste branza de vaci cu ricotta. Ca varianta, se paseaza branza de vaci printr-o sita fina.
• Varza si varza de Bruxelles, taiate fasiute, sunt o delicioasa alternativa la spanac. Se taie 300 g de varza alba si 15 verze de Bruxelles, se oparesc 3-4 minute in apa clocotita, pana ce sunt putin facute, si se scurg bine.
• Se poate inlocui carnea de porc cu carne tocata de curcan sau de pui. Este necesara 1 lingura de ulei de masline pentru a praji ceapa si usturoiul.

Avantaje:

• Cu toate ca spanacul contine o cantitate mare de fier, in general acesta nu e absorbit prea usor de organism. Aici insa, rosiile crude si alte vegetale aduc suficienta vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
182
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza