Electricitatea ne ingrasa!

Suntem in contratimp cu ritmul nostru cardiac natural, ceea ce duce la eliberarea unor cantitati anormale de hormoni importanti
 

Electricitatea ne permite sa stam lipiti de computere sau de consolele de jocuri pana la primele ore ale diminetii, dar asta ar putea avea implicatii serioase pentru sanatatea si pentru talia noastra, conform unui studiu din Marea Britanie publicat in revista Bioessays. „Timp de mii de ani, ne-am trezit la rasaritul soarelui si ne-am facut majoritatea treburilor la lumina zilei. Cand se intuneca, nu prea aveam altceva de facut decat sa ne culcam”, explica autoarea studiului, Cathy Wyse, cercetator in cadrul scolii de stiinte biologice din cadrul University of Aberdeen, Scotia.

„Dar in ultimul secol, am ajuns sa ne bazam pe electricitate si sa incepem sa stam treji pana tarziu. Acest fapt ne forteaza sa fim in contratimp cu ritmul nostru cardiac natural, ceea ce duce la eliberarea unor cantitati anormale de hormoni importanti, cum ar fi melatonina, insulina si cortizol.” Alti experti observa ca exista dovezi importante conform carora la persoanele care lucreaza in mai multe schimburi se intalneste o rata mai mare de cancer la san, boli de inima si diabet.

Cathy Wyse a suspectat pentru prima oara ca ar exista o legatura intre electricitate si sanatate in 2005, cand studia efectele aritmiei asupra performantelor cailor de curse. Dar momentul in care a inteles mai multe a venit cativa ani mai tarziu, cand a descoperit ca modificarea perioadelor de timp in care cobaii erau expusi luminii sau tinuti in intuneric i-a facut sa ia in greutate si le-a scurtat durata de viata. „Imi amintesc ca m-am gandit ca facusem o greseala, pentru ca rezultatele erau atat de clare, de consecvente”, isi aminteste ea. „Dar cand am repetat studiul cu alte animale, am obtinut aceleasi rezultate.” Un studiu anterior pare sa sustina teoria lui Cathy Wyse. A aratat ca oamenii care se muta mai la nord, plecand de la ecuator (unde durata zilei si cea a noptii sunt constante pe tot parcursul anului) spre latitudini unde exista fluctuatii mai mari intre zi si noapte, se ingrasa mai mult.

Ce poti face?

Electricitatea nu va disparea din viata noastra, dar ii poti limita efectele nedorite asupra sanatatii tale respectand un program strict de somn: mergi la culcare la aceeasi ora si in timpul saptamanii, si in week-end. Un studiu din 2012 al Universitatii din Munchen a descoperit ca persoanele care au un program de somn diferit in week-end fata de cel din zilele lucratoare au sanse mai mari sa se ingrase. Fa in asa fel incat sa ai dormitorul cat mai intunecos, obturand lumina ceasului desteptator sau a telefonului mobil. Si limiteaza timpul petrecut seara la televizor si la computer. De exemplu, inchide toate aparatele la ora 10 seara.

 

Vote it up
179
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza