Efectul yo-yo in cura de slabire

Incearca sa nu te ingrasi si mai mult dupa ce ai renuntat la o dieta 
 
<p>Dupa ce, luni intregi, v-ati chinuit sa mancati mai putin pentru a scadea in greutate, scopul pe care vi l-ati propus se indeplineste. Ati slabit. Din pacate, nu pentru multa vreme, pentru ca infometarea pe care v-ati produs-o va determina sa mancati mai mult de data aceasta. Kilogramele pierdute se intorc la locul lor, insa acum se acumuleaza mai multe. Acesta este efectul yo-yo, un fenomen care se manifesta la 2 din 3 persoane care tin cure de slabire si mai frecvent la cele care vor sa obtina o scadere ponderala cat mai mare, intr-un timp cat mai scurt.
Efectul yo-yo se produce in urma unei diete drastice, prin reacumularea surplusului de kilograme. Daca in faza de inceput, regimul adoptat duce la scaderea in greutate, prin faptul ca pacientul revine, la un moment dat, la obiceiurile alimentare anterioare, incepe sa acumuleze din nou kilogramele pierute. Din acest moment, persoana in cauza incepe o alta dieta, iar actiunile acestea sunt repetitive.
Pericolul pe care efectul yo-yo il presupune consta in faptul ca, in urma ciclului de variatii ale greutatii corporale, se modifica raportul dintre grasime si masa musculara al organismului. La inceputul unei cure hipocalorice drastice, scaderea in greutate presupune pierderea de apa, masa muculara, glicocen si grasime. La final organismul va dori mai multa mancare pentru a-si reface depozitele, astfel ca persoana se va ingrasa rapid, dar de aceasta data doar prin depunere de grasime.
Prevenirea efectului yo-yo se poate realiza prin:
- evitarea dietelor drastice, restrictive, deoarece slabesc organismul si produc carente vitaminice;
- mancatul incet;
- respectarea unui orar al meselor;
- respectarea necesarului de calorii si a proportiei pricipiilor nutritive (50-60% glucide, 25-30% lipide, 10-15% proteine);
- hidratarea cu 2 l de apa zilnic;
- efectuarea zilnica de exercitii fizice.</p>
Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza