Educație prin film documentar

One World Romania la şcoală propune elevilor şi profesorilor de liceu o abordare inovativă şi interactivă a drepturilor omului
 

Asociaţia One World România demarează programul educaţional One World Romania la şcoală, prin care propune elevilor şi profesorilor de liceu o abordare inovativă şi interactivă a drepturilor omului, prin film documentar. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti și este susținut de CEZ România și de Ambasada Republicii Cehe la București.

Programul vine în sprijinul cunoaşterii de către elevi a trecutului recent și a problemelor actuale legate de drepturile omului şi, mai ales, este menit să stimuleze gândirea critică, creativitatea şi spiritul civic în rândul tinerilor. În acest sens, filmele proiectate de-a lungul celor şapte ediţii ale One World Romania - singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului în România - sunt tot atâtea ferestre către societate şi pot deveni un instrument util pentru profesori în activitatea didactică.

LUNA.DOC este primul proiect care deschide programul educaţional: o lună de proiecţii de filme documentare şi discuţii în licee, în prezenţa unor invitaţi speciali.

În perioada noiembrie – decembrie, liceeni din Bucureşti vor avea ocazia să vizioneze producţii documentare realizate de cunoscuţi regizori cehi şi care abordează câteva subiecte comune pentru cele două ţări, Cehia şi România: comunismul, discriminarea romilor şi protejarea mediului înconjurător.

Prima proiecţie a avut loc luni, 17 noiembrie, la Școala Centrală, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea de la Praga. A fost vizionat filmul 1989: Din jurnalul Ivanei A (r. Karel Strachota, 2014), un documentar inspirat din jurnalul autentic al unei tinere în vârstă de optsprezece ani prin ochii căreia se reflectă ultimul an de existenţă al Cehoslovaciei comuniste. Invitat a fost ambasadorul Republicii Cehe în România, dl. Jiři Šitler, care a luat parte la discuţii şi în calitatea sa de istoric.

Proiecţiile au continuat la Liceul de Arte Plastice, Liceul Grigore Moisil, Liceul Dante Alighieri și la Colegiul Economic Viilor cu filmul Autostrada, în prezența regizorului Ivo Bystřičan. Urmează o serie de proiecții și dezbateri în alte patru licee, cu participarea regizorului Radovan Sibrt, autorul documentarului Despre decență. One World Romania merge la școală!

Mai multe informaţii despre programul educaţional One World Romania la şcoală sau despre proiectul LUNA.DOC se găsesc pe pagina de facebook https://www.facebook.com/OneWorldScoala.

Vote it up
178
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza