Echinaceea, bună în tratamentul infecțiilor

Aceasta este un antibiotic natural care combate infecția, ajută la uciderea bacteriilor, a virusurilor, a ciupercilor și a altor microbi care provoacă boli.
 

Acționează stimul]nd diferite celule ale sistemului imunitar care sunt armele-cheie împotriva infecțiilor. În plus, planta accelerează producerea de către celule a interferonului, substanță care luptă împotriva virusurilor. Aceste efecte sunt de scurtă durată, așa că este recomandabil ca planta să fie luată chiar o dată la două ore în timpul infecțiilor acute. Echinacea normalizează reacția imună chiar în afecțiuni autoimune precum eczema (pentru care este un tratament tradițional).

 

Echinacea poate ajuta la prevenirea celor mai comune două afecțiuni virale – răceala și gripa. Eficiența sa maximă este atunci c]nd este luată la primele semne de boală. Într-un studiu asupra unor persoane susceptibile de răceli, cele care au folosit planta timp de 8 săptăm]ni au avut un risc cu 35% mai redus de a contracta o răceală dec]t cele cărora li s-a dat un placebo. În plus, au răcit mai rar – 40 de zile între infecții, față de 25 de zile în grupul placebo. Studiile confirmă că echinacea este benefică și dacă suferiți deja de dureri, congestii sau febră din cauza răcelii sau a gripei. În afară de aceasta, simptomele sunt mai puțin severe și cedează mai repede.

 

Echinacea poate fi benefică în caz de afecțiuni recurente, cum ar fi candidoza și infecțiile tractului urinar sau ale urechii medii. Se folosește uneori și în tratarea infecțiilor cauzate de streptococi sau stafilococi, a infecțiilor cauzate de herpes (inclusiv herpesul genital, herpesul facial și zona zoster), a bronșitei și a sinuzitei. Bolile autoimune care reacționează la echinacea sunt lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă și alte afecțiuni similare. Planta este studiată și ca tratament în sindromul de oboseală cronică și în caz de SIDA și se poate dovedi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer, în special la pacienții al căror sistem imunitar a fost slăbit de radio sau chimioterapie.

 

Echinacea poate fi aplicată pe piele. Sucul ei ajută la vindecarea a tot felul de răni, furuncule, abcese, eczeme, arsuri, ulcerații bucale sau herpesuri faciale și a escarelor. Pentru a trata durerile de g]t sau amigdalita, tinctura poate fi diluată și folosită ca gargară.

Vote it up
194
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza