Echilibrarea situatiei financiare

Cei mai multi dintre noi sunt afectati de probleme financiare la un moment dat
 

Cei mai multi dintre noi sunt afectati de probleme financiare la un moment dat. Poate ca facturile sosesc intotdeauna mai repede decat salariul sau poate ca, desi va descurcati cu cheltuielile de zi cu zi, va ingrijoreaza inevitabilele cheltuieli suplimentare, de la reparatii in casa la cadoul de nunta pentru cel mai bun prieten.

Poate ca va luptati din greu sa va asigurati cele strict necesare traiului sau poate aveti impresia ca ultima crestere de preturi o sa va dea peste cap. Sau, si mai rau, poate ca va confruntati cu datorii tot mai mari. Deseori, grijile financiare pot duce la probleme de sanatate mintala, precum stres, anxietate si depresie. De fapt, se estimeaza ca in 2009 aproape jumatate din populatia Marii Britanii si-a facut griji in legatura cu banii si datoriile, iar un sfert dintre persoanele cu probleme de sanatate mintala au datorii. Acest lucru a fost exacerbat de asa-numita „criza a creditelor“.

In continuare va vom oferi sfaturi despre gestionarea banilor si va vom spune la cine sa apelati daca aveti probleme financiare. De asemenea, este util sa va analizati situatia financiara actuala ca sa vedeti cat de bine va gestionati banii in prezent (vezi chestionarul Econom sau cheltuitor? de pe pagina alaturata).

Daca va gestionati bine banii, simtiti ca aveti controlul asupra vietii dvs. – lucru esential pentru o buna sanatate mintala. Problemele financiare reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale depresiei. Conform organizatiei caritabile pentru pastrarea sanatatii mintale Mind, gestionarea finantelor personale si sanatatea mintala merg mana-n mana: stresul si ingrijorarea asociate cu incercarea de a controla cheltuielile si de a mentine gospodaria in stare de functionare pot cauza sentimente de neputinta si disperare, griji cu privire la consecintele faptului de a avea datorii, o viziune pesimista asupra viitorului si conflicte cu familia.

In mod ideal, ar trebui sa stiti exact care sunt veniturile si cheltuielile in gospodaria dvs., dar si cum sa echilibrati balanta financiara si sa puneti ceva deoparte pentru situatii neasteptate. Cu o buna organizare, problema este pe jumatate rezolvata.

Pentru inceput, ar trebui sa va examinati atitudinea fata de administrarea actelor si sa decideti sa va ocupati de chestiunile financiare, oricat de ocupat ati fi in viata zilnica.

De pilda, daca in general nu sunteti foarte ordonat, ar fi o idee buna sa puneti toate facturile intr-un dosar si chitantele intr-altul, apoi sa luati decizia de a va ocupa de ele o data pe luna. Sau, in cazul in care faceti plati online, alcatuiti niste foldere electronice pentru a fi sigur ca nu lasati deoparte lucrurile care necesita atentie.

O buna gestiune financiara incepe cu stabilirea unui buget. Asezati-va la masa cu toate foile de salariu, chitantele si facturile si decideti daca veti face calculele pe o baza saptamanala, lunara sau anuala. Apoi puteti sa incepeti sa calculati:

• Venitul total al familiei – salariul net (suma ramasa dupa scaderea impozitelor si a contributiilor sociale), fara a pune la socoteala elemente variabile, precum plata orelor suplimentare si bacsisurile. Daca este cazul, adaugati diversele beneficii, creditele fiscale, pensia, alo­catia pentru copii si contributiile regulate ale celorlalti membri ai familiei – partenerul de viata, copii de varsta adulta sau rude mai in varsta.

• Cheltuielile fixe: chirie (inclusiv rentele funciare sau taxele pentru servicii) sau ipoteca, asigurari, utilitati (gaze, electricitate, apa), contributii la pensie, telefon (fix si mobil), cheltuieli cu automobilul si rate de leasing (inclusiv taxe de drum), televizor si alte facturi asociate, taxe scolare, cheltuieli cu ingrijirea copiilor, plati de intretinere, plati ale imprumuturilor etc. In cazul facturilor la energie electrica, calculati o medie pe saptamana sau pe luna pornind de la valoarea totala platita anul trecut, deoarece valorile difera in functie de anotimp.

• Media cheltuielilor pe lucruri de stricta necesitate precum mancare, articole pentru curatenia locuintei si de ingrijire personala, articole de imbracaminte si incaltaminte pentru copii, cheltuieli cu telefonul si cu transportul (inclusiv abonamentele de calatorie si costul benzinei).

• Cat va ramane in fiecare luna dupa plata cheltuielilor fixe si a lucrurilor de stricta necesitate. Urmatorul pas este sa vedeti ce facturi trebuie sa platiti mai intai – precum ipoteca sau chiria si utilitatile. Apoi alcatuiti un buget si stabiliti ca in fiecare luna sa va ocupati mai intai de cheltuielile importante. Dupa ce faceti platile care au prioritate, stabiliti o limita a cheltuielilor pentru celelalte lucruri si nu o depasiti.

Daca stati prost cu banii, ganditi-va la metode de a spori veniturile sau a reduce cheltuielile. De exemplu, puteti lucra mai mult? Chiar aveti nevoie de cablu TV sau de abonamentul la ziar? Ati putea sa va luati cafea la birou intr-un termos in loc sa va cumparati cafea de cateva ori pe zi? Veti descoperi cu surprindere ca schimbarile marunte produc rezultate importante.

Evitati datoriile

Britanicii au unul dintre cele mai ridicate niveluri ale datoriilor personale din Europa. Conform Bank of England, in 2009 totalul sumei datorate se ridica la monstruoasa cifra de 233 miliarde de lire sterline, cuprinzand datoriile pe carti de credit, descoperiri de cont si alte imprumuturi.

Multe persoane descopera ca le este tot mai greu sa-si plateasca datoriile sau fac noi datorii pe care nu le pot plati pentru a-si onora angajamentele existente. Aceste probleme incep adesea cu o schimbare majora, precum o sarcina, destramarea unei relatii, o boala sau pierderea locului de munca. Iata de ce este atat de important sa va formati obiceiul de a economisi atunci cand aveti o situatie relativ buna.

Atunci cand datoriile scapa de sub control

Daca datoriile cresc si nu stiti cum sa le faceti fata, este esential sa va faceti o idee clara asupra situatiei si sa formulati un plan concret pentru rezolvarea ei. In acest stadiu, probabil ca nu va veti simti capabil sa va rezolvati toate problemele pe cont propriu sau sa alcatuiti un plan pentru a reveni pe drumul cel bun. Din fericire, puteti obtine ajutor si sfaturi gratuite din diverse surse; in Marea Britanie, este vorba despre organizatii precum Credit Action, Citizens Advice Bureaux si National Debtline. Un consultant financiar va poate ajuta:

• Sa va alcatuiti un buget familial.
• Sa obtineti toate beneficiile si deducerile de impozite la care aveti dreptul.
• Sa cautati alte metode de a va spori venitul sau de a reduce cheltuielile.
• Sa decideti cat va puteti permite sa le oferiti creditorilor.
• Sa faceti un rezumat al planului dvs. de buget pe care sa-l discutati cu creditorii.
• Sa discutati cu creditorii privind viitoarele plati.

In cele din urma – dar probabil cel mai important – odata ce ati reusit sa va rezolvati problemele, alcatuiti un plan pentru a va tine sub control cheltuielile in viitor.

Vote it up
355
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza