E ziua Sigurantei pe Internet

Peste 70 de tari din lume atrag atentia azi asupra pericolelor care ii pandesc pe copii pe internet
 
<p>
Autoritatile din intreaga lume marcheaza azi Ziua Sigurantei pe Internet. Evenimentul este organizat in cadrul programului Safer Internet, un proiect transnational care are rolul educarii copiilor, profesorilor si parintilor in vederea utilizarii responsabile a mediului virtual.

La nivel european, cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2012, au fost lansate oficial concluziile unui nou raport al proiectului EU Kids Online, proiect coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE). 

Conform acestuia, parintii trebuie sa fie implicati activ in viata online e copiilor lor, discutand cu ei despre Internet sau chiar navigand impreuna cu ei pe internet.

Doar 15% dintre parinti spun ca si-au schimbat atitudinea fata de utilizarea in siguranta a Internetului din cauza ca a existat ceva care l-a suparat sau deranjat pe copil in mediul online, desi aproape un sfert spun ca este ‘probabil’ (23%) sau ‘foarte probabil’ (5%) ca in urmatoarele sase luni copilul lor sa se confrunte cu probleme pe internet.

De asemenea, 89% din parintii intervievati au spus ca impun copiilor reguli cu privire la posibilitatea de a divulga  online date cu caracter personal, 59% spun ca stau prin preajma cand copilul lor este pe internet si 82% vorbesc cu copiii lor despre mediul online. Aproape unul din 10 parinti este implicat doar in foarte putine dintre strategiile despre care au fost intrebati.
 
La nivel national, Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.info, atrage atentia asupra situatiilor care prezinta un risc crescut de grooming in randul copiilor. In perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, in cadrul liniei de raportare si consiliere Helpline Sigur.info, din cele 830 de cazuri inregistrate s-a remarcat o crestere semnificativa a sesizarilor legate de contacte online intre minori si persoane adulte, necunoscute acestora. Linia de consiliere a primit 34 de sesizari din partea tinerilor nesupravegheati pe internet, in special fete cu varste cuprinse intre 15-18 ani, care au ajuns in astfel de situatii de risc major in urma implicarii reduse a parintilor in activitatea lor online.
 
“Salvati Copiii” este si partenerul 
Reader’s Digest in campania pentru Butonul de Siguranta, pe care revista noastra o desfasoara, in prezent, la nivel european. Reader’s Digest cere autoritatilor europene implementarea acestui Buton de Siguranta pe Internet, menit sa-i apere pe copii de agresiunile din mediul online.

Pana la ora actuala, peste 50.000 de europeni si-au aratat adeziunea. Te poti implica si tu, completand chestionarul conceput special pentru campanie, disponibil AICI.

Afla mai multe amanunte de pe site-ul special dedicat campaniei sau de pe pagina de Facebook, acolo unde te poti alatura si tu campaniei.

</p>
Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza