E momentul sa asculti asta

Mentinerea unui auz ascutit ar putea avea beneficii pentru minte si chiar mai mult decat atat
 

Probabil iti amintesti de un parinte sau de un bunic care si-a pierdut auzul si te gandesti ca si tie ti se va intampla la fel. Si de ce n-ar fi asa? Se estimeaza ca, in Europa,  30% dintre barbati si 20% dintre femei sufera de hipoacuzie usoara pana la varsta de 70 de ani, procentele respective crescand la 50% in cazul celor care se apropie de 80 de ani.

Dar pierderea auzului asociata varstei inaintate nu este ceva ce trebuie sa acceptam in tacere in zilele noastre. Aceeasi tehnologie care ne permite sa vorbim la telefonul mobil printr-un difuzor micut este acum inglobata intr-o noua generatie de aparate auditive si amplificatoare de sunet. Noile aparate auditive filtreaza mai bine zgomotul de fond, unele folosind progresele inregistrate in realizarea microprocesoarelor pentru a incorpora mai multa tehnologie in obiecte tot mai mici. Iar cercetatorii care proiecteaza aparatele auditive ale viitorului cauta modalitati de a imita felul in care functioneaza urechile sanatoase.

Vestea cea buna? Pe langa faptul ca-ti vei putea auzi nepotii sau un prieten care-ti vorbeste peste o masa aglomerata, pastrarea unui auz ascutit ar putea fi un mod de a te mentine sanatos si fericit la varsta a treia.

Pierderea auzului – si nu numarul de boli de care suferea o persoana, cat de sanatoasa se simtea sau chiar cat de bine se putea ingriji acea persoana – a reprezentat factorul cel mai important in modificarea personalitatii batranilor, conform unui studiu recent efectuat de universitatea din Gothenburg, Suedia. Unii au devenit mai introvertiti, aceasta modificare comportamentala fiind pusa de cercetatori pe seama gradului in care persoanele respective puteau socializa. Oamenii de stiinta spun ca descoperirile respective indica nevoia de a oferi asistenta persoanelor care au nevoie de aparat auditiv si a le incuraja sa poarte aparatul mai des.

Un studiu efectuat la Johns Hopkins Medicine (Baltimore, SUA) la inceputul acestui an, a ajuns la o concluzie similara. Cercetatorii au urmarit prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), la un grup de persoane, schimbarile produse la nivelul creierului. Oamenii care aveau probleme cu auzul prezentau si o contractie a zonei din creier care ne ajuta sa procesam sunetele si, de asemenea, este de ajutor memoriei, precum si altor simturi. Asta inseamna ca ar fi bine sa tratam surzenia mai devreme decat mai tarziu. „Vrei sa o tratezi inainte sa se produca aceste modificari structurale ale creierului”, spune dr. Frank Lin.

Vote it up
120
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza