E mai bine sa fii extrovertit

Sanatatea oamenilor la batranete depinde de dispozitiile de personalitate din tinerete
 

<p>

Modalitatea in care o persoana priveste viata influenteaza sanatatea inimii, rapiditatea cu care organismul se recupereaza dupa o boala si speranta de viata. O noua cercetare arata ca o astfel de perspectiva pozitiva asupra vietii poate fi cultivata: oamenii trebuie sa se straduiasca sa fie extrovertiti.

Studiul britanic a urmarit 4.583 de persoane care s-au nascut in Anglia, Scotia si Tara Galilor in aceeasi saptamana, in martie 1946. Cand au ajuns la varsta de 16 ani si, din nou, la varsta de 26 de ani, participantii la studiu au completat un interviu cu scopul evaluarii celor doua aspecte ale personalitatii lor: daca sunt extrovertiti si daca prezinta semne de nevroza.

Pentru a putea determina daca o persoana este extrovertita, cercetatorii s-au concentrat pe nivelul de energiei al fiecarei persoane in parte si la cat de sociabila era. Intrebarile legate de nevroza s-au orientat catre starea de spirit, stabilitatea emotionala si capacitatea de concentrare a fiecarui participant. In mod normal, extrovertitii tind sa fie curiosi si apropiati de persoanele din jurul lor, in timp ce nevroticii tind sa se distanteze de ceilalti si sa isi faca mai multe griji. Aceste trasaturi de personalitate au ramas aproximativ la fel in cei zece ani care au trecut de la primele teste realizate de catre cercetatori.

Extrovertitii timpurii

Zece ani mai tarziu, cercetatorii au reluat studiul cu 2661 dintre subiecti. Evaluarea a fost mai aprofundata, pe langa chestionarele clasice participantii fiind intrebati si despre starea lor generala si despre cat de satisfacuti sunt cu viata lor.

Pentru a masura bunastarea, un concept subiectiv, participantii au evaluat frecventa momentelor in care s-au simitit bine cu ei si cu viata lor. Cercetatorii au prezentat 14 afirmatii pozitive formulate in stilul “m-am simtit optimist cu privire la viitor” sau  “m-am descurcat in fata problemelor”. Participantii au evaluat momentele in care au simtit aceste lucruri pe o scara de la 1 (niciodata) la 5 (tot timpul). Un chestionar similar a estimat satisfactia persoanelor cu propria viata. Acestora le-au fost prezentate expresii precum “Conditiile mele de viata sunt excelente” sau “sunt multumit cu viata mea”. Ulterior, participantii au fost rugati sa evalueze aceste afirmatii pe o scara de la 1(dezacord complet) la 7 (acord complet).Dispozitia de-a lungul timpului

Cercetatorii au verificat cifrele si au modelat datele obtinute. Desi definitia fericirii variaza de la persoana la persoana, rezultatele au fost clare si semnificative: cei care erau extrovertiti in anii tineretii au fost mult mai fericiti si satisfacuti mai tarziu in viata. Studiile precedente au aratat ca aceasta “stare de bine” se traduce, de cele mai multe ori, in relatii mai bune la locul de munca si acasa, o mortalitate mai mica si o imbatranirea psihica si fizica sanatoasa.

Efectele nevrozei au fost la fel de semnificative, dar in acest caz, indirecte. Persoanele care au fost mai nevrotice in timpul adolescentei au fost mai predispuse la stresul psihologic si la problemele de sanatate, ceea ce le-a afectat bunastarea generala. Clasa sociala nu a avut niciun efect asupra studiului, potrivit cercetarii, publicate in Journal of Research in Personality.

Concluzia cercetatorilor este foarte clara: “Dispozitiile de personalitate din tinerete au o influenta durabila asupra bunastarii generale, zeci de ani mai tarziu”. Acest lucru inseamna ca incurajarea curiozitatii si apropierii dintre tineri ar putea avea un impact direct asupra sanatatii lor fizice atunci cand sunt batrani.

</p>

Vote it up
469
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza